În primul raport privind drepturile omului în UE, Rusia critică România pentru corupție și situația romilor

raport drepturile omului
raport drepturile omului

Guvernul rus a acuzat instituţiile UE de incapacitatea de a stopa încălcările drepturilor omului, într-un răspuns la criticile de la Bruxelles.

 Autor: Carmen Băroiu

Ministerul de Externe rus a întocmit un raport de 66 de pagini, care a vizat toate cele 27 de state membre. Documentul a fost întocmit de experţii ruşi şi a fost prezentat deja Comisarului European pentru Drepturile Omului, Stavros Lambrinidis.

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că drepturile omului şi libertăţile democratice “au continuat să fie încălcate”.

Liderii europeni au criticat Kremlinul ani de-a rândul în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, este aşteptat la summit-ul cu liderii UE, care va avea loc la Bruxelles, înainte de sfârşitul anului, cel mai probabil pe 21 decembrie, relatează BBC News.

De la alegerile prezidenţiale din Rusia din  martie, liderii UE şi-au exprimat, în nenumărate rânduri, îngrijorarea cu privire la urmărirea penală a activiştilor din opoziţie şi adoptarea de legi care par să restricţioneze libertăţile civile.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul pe care îl primesc minorităţile ruse din ţările ex-sovietice.

Printre problemele prezentate în raport se numără încălcarea drepturilor deţinuţilor, brutalitatea forţelor de ordine, încălcarea drepturilor copilului şi protecţia inadecvată a acestora, încălcarea vieţii private şi situaţia presupuselor închisori secrete ale CIA.

România a primit critici în legătură cu situaţia romilor şi corupţia.

În prezentarea acestui raport la Bruxelles, Konstantin Dolgov, reprezentantul Ministerului de Externe pentru drepturile omului, a declarat că “ la nivelul instituţiilor, Uniunea Europeană nu adoptă măsurile adecvate”.

“Credem că a venit momentul ca partenerii noştri europeni să schimbe această situaţie prin a asigura respectarea obligaţiilor internaţionale de către toţi membri UE”.

Întrebat de un reporter al site-ului de ştiri EurActiv dacă raportul este doar o mişcare strategică pentru a opri criticile înainte de vizita preşedintelui rus, Dolgov a susţinut că “recordul Rusiei în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului s-a îmbunătăţit”.

“Noi credem că nimeni nu ar trebui să aibă monopolul de a evalua situaţia drepturilor omului în alte ţări”, a mai spus oficialul rus.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel