Controversă în Italia. Ministrul de Externe își acuză propriul partid că slăbește țara în cadru UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, și-a acuzat duminică propriul partid, Mișcarea 5 Stele, de subminarea eforturilor guvernului de a sprijini Ucraina și de slăbirea poziției Romei în cadrul Uniunii Europene, relatează Reuters.

Izbucnirea lui Luigi Di Maio ar putea semnala o ruptură iminentă în grupul pe care l-a condus cândva, oficialii Mișcării 5 Stele urmând să se întâlnească duminică seara pentru a analiza poziția lui Di Maio, în urma altor atacuri recente.

Disputa internă din partid creează, de asemenea, probleme pentru premierul Mario Draghi, care se va confrunta marți cu un vot important în parlament cu privire la Ucraina, unii membri ai Mișcării 5 Stele încercând să limiteze trimiterea mai multor arme din Italia la Kiev.

Nu a existat nicio reacție din partea liderului partidului, fostul premier Giuseppe Conte.

Mișcarea 5 stele, revoltată pe Di Maio pentru atacurile recente

Duminică dimineață, unul dintre persoanele loiale lui Conte, Riccardo Ricciardi, a declarat că Di Maio s-a întors împotriva familiei sale politice și ar trebui să suporte consecințele.

Mișcarea 5 Stele este cea mai mare forță politică din parlament, după ce a obținut 33% din voturi la alegerile generale din 2018. Norocul său a avut însă de atunci de suferit, deoarece și-a pierdut identitatea anti-establishment odată ajunsă la guvernare. Ultimele sondaje de opinie îl plasează la aproximativ 13% și a obținut abia 3% din voturi la alegerile locale de la sfârșitul săptămânii trecute.

Di Maio a dat vina pe Conte pentru această înfrângere, în timp ce acesta din urmă a declarat că partidul plătește un preț pentru că se află în coaliția largă a lui Draghi.

Oficiali ai partidului au declarat că acesta a fost atacat din cauza faptului că cei din conducerea partidului au declarat că se va aplica o regulă veche conform căreia membrii săi nu pot candida pentru realegere după două mandate consecutive în parlament - o măsură care l-ar împiedica pe Di Maio să candideze data viitoare.

Dacă Di Maio părăsește partidul, câțiva susținători l-ar putea urma și ar putea crea un partid separatist în interiorul parlamentului, aducând noi turbulențe în administrația Draghi, relatează Mediafax.

Războiul "pâinii" din Ucraina

Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat recent că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", transmite EFE.

"Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio.

EFE aminteşte că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel