Rușii din Siberia cer federalizarea, inspirați de estul Ucrainei

Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

Rușii din Siberia militează public pentru crearea Republicii Siberiene, inspirați de evenimentele care au avut loc în estul Ucrainei. Ei susțin că "au obosit să hrănească Moscova", arătând că, deși trăiesc într-un teritoriu bogat, de beneficiile resurselor din zonă s-ar bucura cei din anturajul lui Vladimir Putin.

Primăria oraşului siberian Novosibirsk a înregistrat, vineri, 1 august, cererea pentru o demonstraţie publică intitulată "Marşul pentru federalizarea Siberiei", care va avea loc pe 17 august.

Scopul final al iniţiatorilor marşului ce se va desfăşura sub sloganul "Opriţi hrănirea Moscovei" este reprezentat de crearea Republicii Siberiene, ca parte a Federaţiei Ruse, cu drepturi egale cu ale altor regiuni autonome, scrie adevarul.ro.

La începutul lunii iulie, locuitorii din Novosibirsk au pichetat clădiri oficiale, exprimându-şi atitudinea negativă faţă de anexarea Crimeei. Ei au protestat cu privire la faptul că noua entitate a Federaţiei Ruse ar urma să fie finanţată din contul altor regiuni ale Rusiei.

"Am obosit să hrănim Moscova"

Locuitorii din localităţile siberiene solicită stabilirea unei distribuţii echitabile a veniturilor între bugetele federale şi locale. De asemenea, organizatorii marşului cer guvernului federal o mai mare autonomie pentru autorităţile locale şi federalizarea Siberiei, făcând referire la Constituția Rusiei și indicând ca model Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Evenimentele din estul Ucrainei le-au dau oamenilor din regiunile Rusiei ideea de a cere autonomie.

Citește și: The Independent: Merkel și Putin, plan secret privind Ucraina

Însă o lege adoptată recent de Dumă (camera inferioară a Parlamentului rus) prevede pedepsirea cu cinci ani de închisoare a oricărui apel la separatism.

Rușii din Rusia, "discriminați" față de rușii din Ucraina

Inițiatorii demersului se plâng că ruşii din Rusia nu se bucură de aceleaşi drepturi pe care Putin le revendică pentru ruşii din Ucraina: ei nu pot organiza referendumuri și nu pot vorbi de independenţă pe teritoriul naţional.

Aceștia susțin că Moscova reprezintă o maşină de sifonare a bogăţiilor lor în conturile din străinătate ale oligarhilor apropiaţi de Vladimir Putin. "Am obosit să hrănim Moscova". Oamenii încep să realizeze că există un dezechilibru intolerabil. Aici, toată lumea înţelege că Siberia are suficientă bogăţie pentru a se hrăni: petrol, gaze, lemn, nichel, dar toate aceste resurse sunt vândute în străinătate de către anturajul lui Putin care trăieşte într-un lux opulent, adaugă militanții pentru federalizarea Siberiei, conform sursei citate.

Vezi și: Șoc la Kremlin: Rusia va fi executată pentru 50 miliarde de dolari

Ei dau exemplul SUA, o fostă colonie britanică separatistă devenită astăzi prima putere mondială. Cu bogăţia şi teritoriul său, Siberia eliberată de sub jugul colonial poate deveni un stat prosper. Are foarte multe  mijloace pentru a asigura bunăstarea poporului său, conchid organizatorii "Marşului federalizării".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel