EXCLUSIV  România, țara inginerilor și avocaților. Universitățile tehnice primesc mai mulți bani, deși exportă forță de muncă pe bandă rulantă

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Finanțarea universităților a ajuns în atenția publică după ce rectorul Marian Preda a plecat din fruntea CNFIS.

„E un scandal la universitățile din București, la CNFIS au fost ruperi de nori în legătură cu finanțarea universităților față de politehnici sau alte institute tehnice. Acestea din urmă primesc cu 70% mai mulți bani”, a spus Vâlcu în emisiunea de la DC News TV.

„Ai dreptate, din păcate țara este condusă de avocați și ingineri. Avocații ajung în Parlament, inginerii sunt foarte mulți. Am fost la un concurs de profesor pentru un coleg sociolog din Politehnică și am observat cu stupoare că nu le merg lifturile... bănuiesc că nu știu să le repare”, a replicat Alfred Bulai.

Cum sunt finanțate universitățile din banul public

„Să înțeleagă următorii noștri, o să explic mai pe îndelete. Politehnica și alte universități tehnice primesc cât primește Universitatea din București înmulțit cu 1,7. Totuși, ca să ajungă la Politehnică, tânărul respectiv trebuie să treacă printr-o școală generală și un liceu. Profesorii din aceste instituții sunt formați la Universitatea din București, nu la Universitatea Politehnica. E o chestie care distruge fabrica de studenți din care se alimentează Politehnica”, a explicat jurnalistul Val Vâlcu.

„Știi care a fost problema mea? Politehnica a dat cei mai mulți miniștri și au fost miniștri perioade mari de timp cum ar fi Ecaterina Andronescu și actualul rector Mihnea Costoiu. Au facultate de management, în schimb nu au lift. A venit cineva cu o teorie că au fost planificate prost. Terminați, mă, cu prostiile... mai mult ca sigur mergeau lifturile alea în comunism. I-am întrebat despre studenții cu dizabilități, cei cu probleme. O administrație de bloc se ocupă cu brio de un lift defect. Și tu cu atâtea mii de ingineri să stai cu liftul stricat”, a adăugat sociologul Alfred Bulai.

Ce se întâmplă cu excedentul bugetar

„Se adună niște excedente bugetare uriașe la aceste universități. Și-au făcut televiziune, săli de spectacole, tot felul de investiții, iar Universitatea din București n-au bani nici să zugrăvească sălile”, a mai spus Vâlcu.

„Întrebarea este următoarea: Nu avem industrie, avem mult mai puține construcții în România, așadar de ce am nevoie de zeci de mii de ingineri? Ce face ei? Îi dăm la export, dar de ce îi pregătim pe banii românilor? Sunt bani publici, sunt ai societății. Să nu creadă lumea că nu ai nevoie de ingineri, dar numărul contează. Ce să fac cu atâția?”, a mai spus Bulai.

Vezi AICI de ce rectorul Universității din București, Marian Preda, și-a dat demisia din funcția de conducător al CNFIS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel