România - Portugalia, discuţii despre viitorul Uniunii Europene

UE
UE

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut miercuri o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE portughez, Ana Paula Zacarias, discuţiile celor doi oficiali axându-se pe programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE şi pe evoluţiile în curs la nivel european în raport cu agenda curentă. 

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, printre temele abordate s-au numărat viitorul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, politica de extindere, Uniunea Economică şi Monetară, cele mai recente evoluţii în sfera relaţiilor comerciale internaţionale, precum şi evoluţia discuţiilor privind retragerea Regatului Unit din UE. În context, demnitarul român a reiterat importanţa conturării Agendei Strategice a UE pentru următorii cinci ani şi transmiterii unui mesaj de unitate la nivel european, ca bază pentru eforturile viitoare de îndeplinire a obiectivelor strategice ale Uniunii. 

Discuţiile au relevat similitudinea poziţiilor română şi portugheză asupra unor teme prioritare de pe agenda UE, cum ar fi protejarea drepturilor cetăţenilor europeni în contextul retragerii Regatului Unit din UE, precum şi garantarea respectării multilateralismului comercial bazat pe reguli, în condiţiile accentuării tensiunilor existente la nivel global. 

Discuţii despre aderearea Albaniei şi Republicii Macedonia de Nord 



Ministrul George Ciamba a subliniat atenţia acordată de Preşedinţia României la Consiliul UE politicii de extindere şi cooperării cu statele din Balcanii de Vest. În acest sens, el a exprimat susţinerea pentru îndeplinirea obiectivului asumat de statele membre de a lansa negocierile de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord în luna iunie, conform Concluziilor Consiliului din 26 iunie 2018. 

Cu privire la relaţiile bilaterale, interlocutorii au evocat stadiul excelent al acestora. Demnitarul român a subliniat importanţa aprofundării şi consolidării dialogului bilateral la nivel înalt dintre cele două ţări, atât pe aspecte ale agendei europene, cât şi în raport cu agenda internaţională, informează MAE. 

Vezi şi: Planul lui Georgică Severin: Îl pun în practică - VIDEO

România: Dictatura procurorilor, planul destructurării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel