Robert Cazanciuc: Apel la CE pentru o linie de finanțare pentru construcția de penitenciare

România se confruntă cu un deficit de zece mii de locuri în penitenciare, însă, în prezent se fac demersuri la Comisia Europeană (CE) pentru a se obține o linie de finanțare pentru construcția unor noi penitenciare, a declarat vineri, la Reșița, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

"Noi am făcut un apel la nivel european, o scrisoare comună către Comisia Europeană, împreună cu ministrul italian de Justiție. S-au alăturat mai multe state, iar până în martie sperăm să fie cel puțin zece, care să facem acest demers către Comisia Europeană, pentru a încerca să obținem o linie de finanțare pentru construcția de penitenciare. Deficitul este de cel puțin zece mii de locuri, la nivel național (...)

Nu e ușor să spui că vrei să construiești penitenciare, în măsura în care este nevoie, la fel de mult, să construiești școli și spitale. Este foarte greu de pus în balanță, însă și acestea trebuie făcute. Investind în penitenciare, investești în siguranța publică. Dacă ai condiții normale în penitenciare, decente, riscul de a săvârși noi fapte când ieși de acolo este dovedit că e mult mai mic", a afirmat ministrul Justiției.

Cozmin Gușă despre penitenciare. "Mizeria materială din penitenciare îi dezumanizează pe cei care ajung acolo"

De asemenea, ministrul Cazanciuc a precizat că, pentru anul 2015, se încearcă demararea construcției a două noi penitenciare, cel mai probabil, în municipii reședință de județ, acolo unde acestea sunt amplasate în centrele orașelor, unde este aproape imposibil să dezvolți condiții decente, din cauza spațiului restrâns.

Închisoarea unde te simți mai liber decât în afara ei

"În aceste cazuri, singura soluție este să închizi respectivele penitenciare și să construiești altele noi, în afara orașului. Iar pentru a reabilita ceea ce se poate reabilita, înseamnă circa un miliard de euro pentru următorii ani", a mai spus ministrul Justiției, în opinia căruia o asemenea investiție, în următori cinci ani, impune o dezbatere publică serioasă, mai ales că 500 milioane euro vor fi investiți în sediile de instanță".

Totodată, ministrul Cazanciuc a arătat că, pentru anul în curs, se dorește, ca o soluție intermediară, înființarea unui sistem de video-conferință, în așa fel încât, să nu mai fie nevoie ca deținuții să fie deplasați pentru orice în fața instanței de judecată, ci să poată fi audiați prin sistemul video.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel