Cozmin Gușă despre penitenciare. "Mizeria materială din penitenciare îi dezumanizează pe cei care ajung acolo"

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat la Realitatea Tv, la "Jocuri de Putere", că mizeria materială din penitenciarele din România îi dezumanizează pe cei care ajung în spatele gratiilor.

”De data asta eu nu am mai fost invitatul tău, le-am cerut permisiunea producătorilor să intervin în acest discurs al tău impresionant, pentru că am ceva de spus legat de această temă și vrea să spun încă de la început că și eu voi fi subiectiv. Anul 2014 a fost pentru mine un an prost și un negru, pentru că foarte mulți prieteni de ai mei, foarte mulți înseamnă câțiva, dar sunt foarte mulți pentru mine, și dacă ar fi unul ar fi prea mult pentru mine, au ajuns în penitenciar sau în arest preventiv. Nu comentez deciziile Justiției, chiar dacă unele dintre ele mi se par ciudate. Însă pentru faptul că am experimentat la fel ca tine, și o dată împreună, condițiile de acolo, am avut un final de an prost, mi-am dat seama că sistemul penitenciar din România este de fapt un sistem deloc educativ, ci unul concentrațional. Mizeria materială care este acolo și care duce la mizerie morală nu are legătură cu pedeapsa pe care, destui dintre cei pe care îi cunosc eu, și-o execută acolo cu demnitate. Lucrurile pe care le-am văzut acolo, repet, mizeria materială de acolo sunt elemente care dezumanizează și asta nu are legătură cu reeducarea.

Citește și: Valentin Nicolau a murit. Cozmin Gușă, mesaj emoționant: "Privește cerul" 

Am spus încă de la început că pot să fiu subieciv, repet, prietenii mei sunt loviți, și repet nu comentez dacă sunt vinovați sau nu, pentru că nu comentez deciziile Justiției, ci administrarea acestui sistem care este una deplorabilă și care nu corespunde normelor UE. Uniune Eurpeană ne controlează la unghii, la batistuțe, și aici vorbesc de spațiul vital pentru găinile ouătoare, de condițiile din restaurante, care sunt foarte stricte, amenzile care se dau, dar atunci când este vorba despre oameni care se duc la penitenciar, care au greșit, dar care se duc să se reeduce și ca să ispășească, nu se spune nimic, iar cei care discută acum superficial sau cei care se supără în acest moment, acum pe tema pe care ai adus-o tu, și te felicit pentru această emisiune, ar trebui să se gândească că sunt oameni, și mai devreme sau mai târziu, cunoscuți de ai lor sau chiar ei ar putea ajunge acolo. Eu am auzit de niște lucruri, un om care este mutat la un spital penitenciar este mutat dintr- parte în alta a țării și face pe drum 5 zile pe drum în mașini care sunt supracapacitate, în loc de 10 oameni, cară 20, legați la mâini cu cătușe, pe banchete din lemn, din penitenciar în penitenciar.

Sau o cameră de 4-5 locuri normală sau penitenciare în care în loc de 200 stau 1000 înghesuiți.  Această discuție care poate fi foarte deranjantă pentr cei care administrează sistemul, dacă ei consideră că sunt lucruri de făcut mai degrabă i-am invita la un parteneriat pentru a rezolva această problemă din sistem, cum au făcut partenerii noștri strategici din SUA ș UE. Cei care au făcut cunoștință cu sistemul penitenciar în calitate de aparținător, știu despre ce vorbesc eu azi. Dezumanizarea care se practică în sistemul penitenciar este una care nu ține de o țară care are frontieră NATO sau UE”, a spus Cozmin Gușă la "Jocuri de Putere" moderată de Rareș Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel