Rishi Sunak anunță alegerile în Marea Britanie deși laburiștii sunt cotați dublu în sondaje față de conservatori

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Sursa: Agerpres
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Sursa: Agerpres

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat oficial că alegerile legislative vor avea loc pe 4 iulie, o decizie riscantă pentru conservatorii săi, care se află mult în urma opoziției laburiste în sondaje și riscă să piardă guvernarea după 14 ani de putere.

„Astăzi am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat cererea mea, iar alegerile legislative se vor desfășura pe 4 iulie”, a declarat Sunak la Downing Street 10. Premierul a subliniat importanța alegerilor în contextul actual global, marcat de pericole crescute de la sfârșitul Războiului Rece, cu referire la războiul din Ucraina.

Sondajele arată Partidul Laburist la aproximativ 45% în intențiile de vot, în timp ce Partidul Conservator se situează între 20-25%, fiind urmat de partidul anti-imigrație Reform UK, cu circa 12%. Într-un sistem de vot majoritar simplu, aceste cifre ar putea oferi laburiștilor conduși de Keir Starmer o majoritate confortabilă.

Deși conservatorii au realizat Brexitul, electoratul este nemulțumit de inflația ridicată și de numărul mare de migranți ilegali, ceea ce îi determină să sprijine opoziția. În timp ce laburiștii sunt progresiști și nu se opun migranților, conservatorii lui Sunak încearcă să îi expulzeze în Rwanda, conform unui acord cu această țară africană.

Sunak avea opțiunea de a convoca alegerile mai târziu, până în ianuarie 2025, dar scăderea inflației și revenirea creșterii economice l-au determinat să nu mai amâne alegerile, în ciuda sondajelor nefavorabile. Anunțul său privind data alegerilor a coincis cu raportarea unei scăderi a ratei anuale a inflației la 2,3% în aprilie, cea mai mică valoare din ultimii trei ani, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel