Ridicare MCV: Iohannis, obiectiv major pentru justiție, trasat în prima ședință a CSM

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii pe care a prezidat-o, că obiectivul sistemului judiciar din România trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), instituit României și Bulgariei în 2007, la momentul accederii în Uniunea Europeană.

În opinia șefului statului, MCV a fost în ultimii 8 ani un "instrument util". Iohannis spune că mecanismul de monitorizare, creat special pentru cele două state din Sud-Est-ul Europei, "a generat un exemplu de bune practici și sunt convins că experiența României va fi fructificată de alte state. Au fost 8 ani în care sistemul judiciar a înregistrat progrese majore".

Ultimul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare laudă evoluțiile pozitive din Justiție și subliniază nevoia combaterii eficiente a corupției. Traian Băsescu a arătat, în discursul de adio, că speră ca România să îndeplinească şi criteriile politice şi pentru justiţie după raportul MCV din ianuarie pentru a începe accesul în Spaţiul Schengen.

Iohannis, ședință CSM: două propuneri de impact pentru Justiție. Ponta: Le susțin

"În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituțiile din justiție și de aceea cred că este timpul pentru o schimbare. Stimați membri ai CSM, astăzi, în fața dvs, declara cu responsabilitate că a venit momentul ca România să fie evaluată cu obeictivitatea pe care o merită și să se constate că acele condiționalități, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite. Așada, obiectivul sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate instituțiile din Justiție, dar și Parlamentul, și Puterea Executivă, trebuie să-și dea concursul pentru ca atunci când actualul CSM și actualul Parlament înși termină mandatele să putem bifa împreună această reușită", a declarat Iohannis.

Livia Stanciu: Justiția nu e o supraputere. Sistemul judiciar, suspus la atacuri extrem de dure

Klaus Iohannis, împotriva stenogramelor din presă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel