Rezistența din Valea Panjshir a căzut. Talibanii au ocupat tot Afganistanul

Talibanii au preluat controlul complet al provinciei Panjshir.

Talibanii au preluat controlul complet asupra provinciei Panjshir, ultima zonă din Afganistan deținută de forțele de rezistență, a declarat luni purtătorul de cuvânt al grupului, în timp ce își cimentează controlul asupra țării, la trei săptămâni după preluarea Kabulului.

"Cu această victorie, țara noastră este complet scoasă din mlaștina războiului", a spus purtătorul de cuvânt șef Zabihullah Mujahid. Imaginile de pe rețelele sociale de luni au arătat membrii talibani care stăteau în fața porții clădirii guvernatorului provincial Panjshir.

Frontul Național de Rezistență (NRF), forțele anti-talibane din Valea Panjshir, s-au angajat să continue luptele. NRF a declarat că este prezentă în „poziții strategice” de-a lungul văii, adăugând că „lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua”. Luni NRF a recunoscut că a suferit pierderi considerabile pe câmpul de luptă și a cerut încetarea focului, în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a zburat în Qatar pentru a încerca să facă față consecințelor retragerii SUA din Afganistan.

NRF includea luptători locali loiali lui Ahmed Massoud, fiul celebrului comandant antisovietic și anti-taliban Ahmad Shah Massoud, precum și resturi ale armatei afgane care s-au retras în Valea Panjshir, la aproximativ 125 km (78 mile) nord de capitala Kabul.

Grupul a declarat duminică, separat, într-un tweet, că purtătorul de cuvânt Fahim Dashty, un cunoscut jurnalist afgan, și generalul Abdul Wudod Zara au fost uciși în ultimele lupte. Valea Panjshir este renumită pentru că a fost locul de rezistență la forțele sovietice în anii 1980 și talibanii la sfârșitul anilor '90, scrie AlJazeera.

S-au schimbat talibanii în ultimii 20 de ani? H.D. Hartmann: Accent de Oxford 

În cadrul unui interviu DC News, analistul H. D. Hartmann a vorbit despre modul în caare s-au schimbat talibanii, de la momentul în care SUA au ajuns în Afganistan, în 2001, și până în prezent:

„Talibanii nu sunt diferiți față de acum 20 de ani, dar talibanii au cucerit Internetul. Un bun prieten care este acum la Cabinetul premierului britanic îmi povestea că, în săptămânile acestea în care britanicii își scoteau cetățenii din Afganistan, dar și afganii colaboratori, negocia cu talibanii și aceștia aveau accent de Oxford. Au început să vorbească limba fiecărei țări care era acolo. Nemții spuneau la fel de gruparea de talibani care le aduceau cetățenii la aeroport, vorbeau germana de Berlin. Talibanii au invadat Internetul învățând de acum 20 de ani că cel mai important lucru e să poți să reziști împotriva puterii kinetice și de neînvins a armatelor occidentale. După aceea au venit la Kabul. Când au venit la Kabul, aveau toată structura de putere perfect realizată.

Partenerii noștri din media, chiar în ziua în care a căzut Kabulul, sunau la talibani și aceștia le vorbeau în limba lor. Acesta e cel mai important lucru. Nu mai sunt talibanii vechi, dar nu și-au schimbat esența ideologică. Talibanii de astăzi au aceeași înțelegere extrem de îngustă și extrem de dură a Islamului. Ei nu și-au schimbat ideologia. Ei vor impune o lege foarte dură, dar au nevoie de recunoașterea internațională și își vor numi purtători de cuvânt și negociatori oameni cu școli în Occident.“, a precizat, la DC News, analistul H. D. Hartmann (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel