Rex Tillerson, la Ankara. Criza siriană, motiv de îngrijorare

Rex Tillerson, secretarul de stat american, ajunge la Ankara, în contextul unor tensiuni exacerbate din cauza crizei siriene.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, soseşte joi la Ankara, într-un climat devenit exploziv din cauza ofensivei turce în Siria, iar SUA se aşteaptă la discuţii dificile, în timp ce Turcia avertizează că relaţiile cu Washingtonul riscă să se prăbuşească complet, relatează AFP.

Tillerson este aşteptat să vină de la Beirut, pentru a discuta cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, urmând ca vineri să se întâlnească cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu. Etapa din Turcia - ultima din cadrul turneului oficialului american în Orientul Mijlociu - se anunţă a fi cea mai tensionată.

Relaţiile noastre sunt într-un moment foarte critic. Fie ne îmbunătăţim relaţiile, fie ele se vor prăbuşi complet, avertiza în această săptămână Cavusoglu. Discuţiile se anunţă dificile, se recunoaşte şi la Washington, unde se subliniază că retorica turcă este foarte inflamată, fiind vorba despre Siria, precum şi despre alte dispute, care sunt numeroase şi care înveninează relaţiile dintre cele două ţări, aliate în cadrul NATO.

Un semn al acestei situaţii nefavorabile este decizia capitalei turce de a redenumi un bulevard aflat de-a lungul Ambasadei SUA, unde urmează să meargă Tillerson, Ramura de Măslin, după numele operaţiunii militare pe care Ankara a lansat-o pe 20 ianuarie în nordul Siriei. Or, tocmai această ofensivă împotriva enclavei Afrin şi a miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) este cea care înveninează mai mult ca oricând situaţia. Ankara consideră miliţia kurdă ca fiind teroristă, dar este vorba şi despre un aliat-cheie al SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

[citeste si]

După apelurile la reţinere, Tillerson a protestat miercuri faţă de operaţiunea care deturnează forţele antijihadiste de la lupta lor prioritară, estimând că elemente kurde au părăsit deja estul Siriei pentru a le acorda un sprijin puternic Unităţilor de apărare în Afrin.

Situaţia este şi aşa complicată, să nu agravăm şi mai mult lucrurile, afirma un membru al delegaţiei americane. Dar lucrurile s-ar putea agrava dacă Turcia îşi pune în practică ameninţarea de a avansa spre localitatea Minbej, aflată de asemenea sub controlul unităţilor YPG, care au militari americani de partea lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel