Revocare Lazăr. Prim-procuror Brașov: Ne afectează. Creează mari probleme

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu, a declarat joi, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile, că oamenii se pot baza în continuare pe magistraţi şi pot avea încredere în justiţie ca serviciu public, iar magistraţii vor face toate eforturile, în limitele legii, pentru a face un act de justiţie corect. Totodată, Sandu este de părere că procesul de revocare a procurorului general Augustin Lazăr dăunează activității tuturor procurorilor.

Magistraţii sunt europeni. Justiţia, din păcate, este sub un asalt politic, sunt puse în discuţie multe instituţii care sunt europene până la urmă. Să ne aducem aminte că odată cu intrarea în UE s-a făcut o reformă profundă, nu de ordin administrativ, dar de ordin uman să zicem, prin crearea Institutului Naţional al Magistraturii, care a format generaţii de magistraţi, prin crearea CSM, ca structură care se ocupă de crearea magistraţilor şi ale cărui avize nu mai sunt băgate în seamă de nimeni acum. Eu văd că cea mai mare parte a procurorilor şi judecătorilor sunt europeni, gândesc ca nişte magistraţi independenţi, însă justiţia nu înseamnă doar poziţia psihică a magistraţilor, justiţia înseamnă mai mult, înseamnă o independenţă reală a tuturor organelor care participă la actul de justiţie, a afirmat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

El s-a referit la poliţiştii judiciari care se află în subordinea Ministerului de Interne şi care, din punctul lui de vedere, ar trebui să fie nu în subordinea magistraţilor, dar cel puţin sub controlul acestora pentru a se putea instrumenta dosarele aflate în lucru în termen rezonabil, iar în momentul de faţă un termen rezonabil este greu de spus.

Din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu se ia o măsură neconstituţională împotriva procurorilor, noi ne vom face treaba în continuare, vom rezista, vom aplica legea, sper eu o lege care să rămână în sprijinul cetăţeanului cinstit. Oamenii se pot baza în continuare pe noi ca magistraţi şi pot avea încredere în justiţie ca serviciu public, pentru că vom face în limitele legii tot ce este necesar, vom depune tot efortul pentru a face un act de justiţie corect, a punctat sursa citată.

Augustin Lazăr, revocat de Tudorel Toader

Referitor la declanşarea procesului de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a subliniat că acest lucru creează mari probleme în activitatea acestora, pentru că de doi ani procurorii sunt atacaţi constant. 

Ca să vă spun sincer, creează mari probleme în activitatea noastră, pentru că de doi ani de zile procurorii sunt atacaţi constant. Ce efect are acest atac pur politic, ce s-o mai dăm cotită, asupra activităţii unui procuror de execuţie - îl demoralizează. În momentul în care, un om cum este domnul Lazăr, cu o carieră impresionantă în spate, cu dosare lucrate la timp, cu o poziţie cum am văzut-o şi miercuri seara, este atacat politic, din punctul meu de vedere, ce putem să mai spunem - normal că şi eu şi un alt coleg suntem demoralizaţi. În momentul în care un procuror general este schimbat printr-o manevră politică mai uşor decât femeia de serviciu din Parchetul General, este normal? Normal că fiecare dintre noi este afectat de această chestiune şi ne punem întrebări în ce direcţie mergem, mai are rost să ne luptăm, ce facem? Nu ştiu să vă răspund acum la aceste întrebări, dar sincer vă spun, chiar ne afectează'', a explicat Claudiu Sandu. 

El a adăugat că, în cursul zilei de joi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov va avea loc Adunarea Generală, în cadrul căreia vor fi luate în discuţie toate aceste probleme. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a organizat joi Ziua Porţilor Deschise, ocazie cu care magistraţii le-au prezentat celor care au vizitat instituţia munca pe care o fac zi de zi, efectul social al muncii lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel