Reuniune NATO. Trupele ruse ar fi înconjurat unităţi militare ucrainene

trupe rusia
trupe rusia

Trupele ruse aflate în Crimeea au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că în acest moment Rusia amenință pacea și securitatea în Europa.

Tensiunile dintre Moscova şi Kievul post-Ianukovici au explodat sâmbătă, în momentul în care parlamentul Federației Ruse a dat undă verde unei intervenţii militare în Ucraina, sub motivaţia protejării intereselor proprii.

Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă.

BBC oferă o fotografie cu trupele ruseşti din Crimeea care au ocupat poziţii strategice în jurul bazelor unităţilor ucrainene:

 Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei".

Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev a început mobilizarea trupelor, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea, informează CNN.

Rusia  amenință pacea și securitatea în Europa, spune Rasmussen

"Am convocat Consiliul Nord-Atlantic astăzi din cauza acțiunii militare a Rusiei în Ucraina și din cauza amenințării președintelui Putin împotriva acestei națiuni suverane. Ceea ce face Rusia acum în Ucraina încalcă principiile cartei ONU, amenință pacea și securitatea în Europa. Rusia trebuie să-și înceteze activitățile militare și amenințările", a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO,  înaintea reuniunii de urgență la nivel de ambasadori.

 "Astăzi vom discuta implicațiile acestora pentru pacea și securitatea în Europa și pentru relația NATO cu Rusia. După aceea, ne vom reuni în Comisia NATO-Ucraina. Susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, susținem dreptul poporului ucrainean de a-și decide singur viitorul fără interferențe externe și subliniem necesitatea ca Ucraina să continue să sprijine drepturile democratice ale tuturor cetățenilor și să se asigure că drepturile minoritățile sunt protejate", a mai afirmat secretarul general al NATO, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel