Republica Moldova cere extrădarea din SUA a lui Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc  Foto: Facebook
Vladimir Plahotniuc Foto: Facebook

Republica Moldova solicită Statelor Unite extrădarea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Acesta este acuzat de implicarea într-un furt de circa un miliard de dolari din bănci din Moldova, în perioada 2014-2015.

Potrivit Parchetului General din  Republica Moldova, cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității.

„Concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat recent autorităților americane o cerere de comisie rogatorie fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA”, se arată în comunicatul PG.

Totodată, în zilele următoare, PCCOCS care investighează o altă cauză penală în privința lui Plahotniuc urmează să expedieze o cerere de comisie rogatorie autorităților din SUA.

„Ambele cereri de comisie rogatorie sunt înaintate în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar”, precizează PG.

Precizăm că Plahotniuc a fost anunțat în urmărire, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel