Republica Moldova acuză Rusia de "acțiuni extrem de periculoase, care trebuie să înceteze"

Foto Ilustrativ/Pexels Asim Alnamat
Foto Ilustrativ/Pexels Asim Alnamat

Republica Moldova a acuzat joi armata rusă că încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni în regiunea separatistă Transnistria pentru a-şi completa forţele care luptă în Ucraina, la câteva zile după ce serviciile de informaţii britanice au semnalat activităţi în acest sens, relatează Reuters.

"Astfel de acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, pentru concetăţenii noştri, pentru familiile noastre. Astfel de acţiuni sunt extrem de periculoase şi trebuie să înceteze", a declarat ministrul de externe moldovean Nicu Popescu. El nu a oferit detalii, dar a spus că este în contact regulat cu Moscova pe această temă.

Transnistria, o fâşie îngustă de pământ din estul Republicii Moldova, de-a lungul graniţei cu Ucraina, se află la doar aproximativ 40 de kilometri de portul Odesa, una dintre posibilele ţinte ale ofensivei ruse. Regiunea este controlată de la destrămarea URSS în 1991 de separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, care deţine trupe în această zonă.

Separat, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat joi că Rusia operează regrupări de trupe în mai multe regiuni, inclusiv în Transnistria, pentru o "escaladare ulterioară" în Ucraina.

Ministerul de Externe rus nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu din partea Reuters, care nu a putut să verifice deocamdată informaţiile conform cărora armata rusă încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni.

Administraţia de la Tiraspol a negat luni că Rusia ar desfăşura pregătiri militare pe teritoriul său care ar ameninţa Ucraina.

Republica Moldova a declarat luna trecută că monitorizează cu atenţie situaţia din Transnistria, unde staţionează aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi, dar că nu a observat schimbări semnificative după invazia rusă în Ucraina în 24 februarie.

Citește și - Moment „netradițional” în Parlamentul Republicii Moldova. Pro-rusul Voronin a început să cânte în limba rusă / VIDEO

Vladimir Voronin, președinte al Republicii Moldova între 2001 și 2009, a avut un moment „artistic” în Parlamentul de la Chișinău, atunci când se purta dezbaterea privind interzicerea simbolurilor războiului.

Președintele Republicii Moldova din perioada 2001-2009, Vladimir Voronin, a început a cânta în Parlamentul Republicii Moldova la dezbaterea privind interzicerea simbolurilor care propagă războiul.

„O să încep netradițional...”, i-a prevenit Vladimir Voronin pe cei prezenți în sală, după care a început o cântare în limba rusă. Vezi video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel