Republica Cehă nu va elibera vize rușilor și belarușilor până la sfârșitul lunii martie 2023

Republica Cehă nu va elibera vize rușilor și belarușilor până la sfârșitul lunii martie 2023 / Foto: Pixabay, de Filip Albert
Republica Cehă nu va elibera vize rușilor și belarușilor până la sfârșitul lunii martie 2023 / Foto: Pixabay, de Filip Albert

Republica Cehă a decis să nu elibereze vize rușilor și belarușilor până la sfârșitul lunii martie 2023.

Republica Cehă nu va emite vize și permise de ședere temporare rușilor și belarușilor până la sfârșitul lunii martie 2023, scrie Interfax. Aceasta este decizia Ministerului Afacerilor Externe din Cehia și a fost susținută de guvernul țării, potrivit portalul de știri al Agenției Naționale de Presă și Informare. 

Potrivit acestora, acest pas este menit să protejeze interesele de politică externă și să asigure securitatea Republicii Cehe. Scopul acestei măsuri este de a face presiuni asupra Rusiei și Belarusului, care sprijină acțiunile Moscovei în Ucraina, pentru a pune capăt invaziei militare din țara vecină.

Vizele umanitare sunt o excepție. În plus, decizia nu va afecta rușii și belarușii care au deja un permis de ședere și doresc să-l prelungească, precum și membrii de familie ai străinilor cu permis de ședere în Cehia. Pe 24 februarie, s-a raportat că Republica Cehă a suspendat eliberarea vizelor cetățenilor ruși și, de asemenea, a decis să retragă permisul de muncă al consulatelor ruse din Karlovy Vary și Brno și să închidă temporar oficiile consulare din Sankt Petersburg și Ekaterinburg.

Londra a refuzat să elibereze vize delegației ruse pentru participarea la sesiunea AP OSCE. Rusia: Un răspuns scandalos

Totodată, Regatul Unit a refuzat să elibereze vize unei delegații ruse pentru a participa la sesiunea din iulie a Adunării Parlamentare a OSCE, a declarat Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al șefului Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, scrie Interfax.

„Având în vedere că toți membrii delegației permanente a Adunării Federale a Rusiei se află pe lista de sancțiuni din Regatul Unit, am solicitat prompt conducerii adunării, precum și Ministerului de Externe al Rusiei, să elaboreze și să rezolve problema acordării garanțiilor prin partea britanică pentru eliberarea vizelor de intrare în Marea Britanie pentru ca parlamentarii noștri să participe la acest important eveniment interparlamentar.", a spus Dzhabarov la o reuniune a Consiliului Federației.

„Am primit un răspuns scandalos că guvernul britanic nu poate elibera vize membrilor delegației ruse la AP OSCE, indiferent de scopul în care aceștia vizitează țara”, a spus el.

Potrivit lui Jabarov, cea de-a 29-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE va avea loc în perioada 2-6 iulie la Birmingham, Marea Britanie.

OSCE este cea mai mare organizație interguvernamentală regională orientată spre securitate din lume, cu statut de observator în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Mandatul său include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei și alegeri libere și corecte, scrie Mediafax. Vezi mai mult AICI.

În plus, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, urmează să fie interzis în Parlamentul din Westminster „până la o nouă notificare”, potrivit unui mesaj transmis de Președintele Camerei Comunelor acum două zile. Interdicția, care se aplică și tuturor celorlalți diplomați și oficiali ruși acreditați din Regatul Unit, funcționează informal de când Rusia și-a început invadarea Ucrainei în februarie, dar acum a fost confirmată și în scris. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel