Remus Borza: Ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, amânată

Tribunalul București a decis amânarea cu o săptămână a ieșirii din insolvență a Hidroelectrica, întrucât mai trebuie realizată o expertiză pentru a se finaliza contestația depusă de un trader de energie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Remus Borza, reprezentantul casei de insolvență Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

"Decizia s-a amânat până pe 15 iunie întrucât la ultima contestație, a 75-a, depusă de Energy Holding s-a cerut expertiza contabilă privind despăgubirile pe care le cere acest trader în urma rezilierii contractului cu Hidroelectrica", a spus Borza.

Hidroelectrica se află în insolvență din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenței a fost rezilierea contractelor bilaterale încheiate direct cu mai mulți traderi de energie, așa-numiții băieți deștepți, cele mai mari fiind contractele cu Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie și Energy Financing Team.

Citește și: Remus Borza, salvatorul Hidroelectrica, anunț surpriză pentru companie

Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

"În cei 4 ani de insolvență, Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare și eficientizare. În urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, în ultimii 3 ani înregistrând o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolvență Hidroelectrica a demonstrat că și companiile statului au potențial, a arătat că și ele pot genera stabilitate, încredere, performanță și profit dacă sunt administrate corect", a declarat Remus Borza, potrivit unui comunicat al companiei remis miercuri.

El a arătat că astăzi Hidroelectrica este un model aspirațional și pentru alte companii ale statului și nu numai. "Pe fondul acestor evoluții pozitive, Hidroelectrica va consemna în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei. Azi avem un grad de umplere de 79% în lacuri față de 67% la aceeași dată a anului trecut. Asta înseamnă o rezervă de 2,5 TWh, ceea ce ne va permite să vindem mai mult și mai scump în perioada de vară, maximizând astfel veniturile și implicit rezultatul financiar", a continuat Borza.

Citește și: Hidroelectrica, poveste de succes: Cenușăreasa a ajuns cea mai profitabilă din România

El a arătat că, tot în 2016, Hidroelectrica va consemna un alt record: cel mai mare preț încasat de o companie în urma unui proces de listare. "Dacă aplicăm un multiplu de doar 10 ori EBITDA, deși în industria energetică multiplul e de 15-18 ori EBITDA, valoarea companiei ar fi de 5 miliarde euro. Un pachet de 15% din capitalul social, care face obiectul IPO, înseamnă 750 milioane de euro, de departe un record absolut înregistrat de o companie românească în urmă listării pe bursă', a mai spus reprezentantul Euro Insol.

În primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, se mai arată în comunicat. Compania a produs în această perioadă o cantitate de energie de 6,9 TWh.

"Pe fondul scăderii producției cu 1,4 TWh din cauza unei hidraulicități mai scăzute în primele luni ale anului 2016, coroborat cu scăderea prețului mediu de tranzacționare de la 164 lei/MWh în 2015 la 156 lei/MWh în 2016, cifra de afaceri a scăzut cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din aceleași considerente și rezultatul financiar este mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei față de 635 milioane lei înregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015", au menționat reprezentanții Hidroelectrica.

Totodată, în urma scăderii costurilor și optimizării activităților și fluxurilor, marja profitului brut a crescut de la 40% în 2015 la 43% în 2016.

Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care crește în fiecare lună cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobânzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a câștigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel