EXCLUSIV  Relațiile SUA-China, după vizita lui Pelosi. Hartmann: S-au erodat liniile roșii. Ori o oprești acum, ori vei avea un război ca să o oprești când nu vei mai putea să o oprești

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre relațiile SUA - China, prin prisma vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a tensionat și mai mult relațiile dintre Statele Unite ale Americii și republica Populară Chineză. Analistul H. D. Hartmann a vorbit despre momentul în care fragila legătură dintre cele două puteri se poate rupe și se poate ajunge la un război:

„Cele mai dure sancțiuni anti-chineze nu le-a dat Biden, ci Trump, cele mai dure declarații anti-chineze din ultimii 25 de ani au fost ale lui Mike Pompeo, secretarul de stat al lui Trump. Donald Trump a și anunțat că dacă redevine președinte, dacă va fi reales peste 2 ani, dacă va candida, el nu pe Rusia o va considera dușman, ci pe China. Relațiile cu Republica Populară Chineză se vor înrăutăți din partea SUA.

Economic, uman, tehnologic, nuclear nu Rusia este adevăratul adversar, ci China. Ori o oprești acum, ori vei avea un război ca să o oprești când nu vei mai putea să o oprești. Ăsta e calculul. Japonia este o țară unde trăiesc mai mulți bătrâni decât soldați, Coreea de Sud este o țară care dacă o bombardezi bine nu ai ce să faci cu ea (...). Prin vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan se erodează liniile roșii între SUA și China. Îmi este clar că, din punct de vedere politic, prin venirea republicanilor în Senat, anul acesta, la un moment dat China se va vedea în imposibilitatea de a mai face politică cu Statele Unite și în acel moment vom avea un punct de cotitură.

Până acum, Republica Populară Chineză nu a făcut decât să demonstreze că s-a dezvoltat, că are arme. Cu o zi înainte de aterizarea lui Nancy Pelosi au tras chinezii și au demonstrat că în 16 ore pot să mute 100.000 de soldați pe malul chinez al strâmtorii Formosa (n.r. Taiwan)“, a spus, la emisiunea Geostrategica, H. D. Hartmann, analist de politică externă.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Șansele Chinei să invadeze Taiwanul. Generalul Grumaz: Pentagonul a încercat blocarea vizitei lui Nancy Pelosi. Biden a dat asigurări clare Taipeiului

Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns miercuri în Coreea de Sud, în cadrul turneului său în Asia care a căpătat conotaţii geopolitice după ce China a criticat dur vizita sa în Taiwan drept un 'amestec în afacerile interne', relatează agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap. 

Avionul C-40C al forţelor aeriene ale SUA care a transportat delegaţia Congresului SUA a aterizat la baza aeriană Osan din Pyeongtaek, la 70 km sud de Seul, după vizite în Singapore, Malaezia şi Taiwan. Delegaţia condusă de Nancy Pelosi urmează să se deplaseze şi în Japonia.

Cu câteva ore înainte de aterizarea avionului, un consilier al preşedintelui Yoon Suk-yeol a salutat vizita lui Pelosi.

Oficialul a reiterat însă poziţia Seulului privind nevoia de a asigura 'pace şi stabilitate regională prin dialog şi cooperare', întrebat dacă are vreun comentariu legat de noile tensiuni SUA-China legate de Taiwan. Yoon Suk-yeol, în prezent în vacanţă, nu urmează să se întâlnească cu Nancy Pelosi.

Ministrul de externe Park Jin nu este nici el disponibil, din cauza unei vizite în Cambodgia la o serie de reuniuni anuale găzduite de Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel