Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul

Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul - Foto Agerpres
Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul - Foto Agerpres

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns miercuri în Coreea de Sud, în cadrul turneului său în Asia care a căpătat conotaţii geopolitice după ce China a criticat dur vizita sa în Taiwan drept un 'amestec în afacerile interne', relatează agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap. 

Avionul C-40C al forţelor aeriene ale SUA care a transportat delegaţia Congresului SUA a aterizat la baza aeriană Osan din Pyeongtaek, la 70 km sud de Seul, după vizite în Singapore, Malaezia şi Taiwan. Delegaţia condusă de Nancy Pelosi urmează să se deplaseze şi în Japonia.

Cu câteva ore înainte de aterizarea avionului, un consilier al preşedintelui Yoon Suk-yeol a salutat vizita lui Pelosi.

Oficialul a reiterat însă poziţia Seulului privind nevoia de a asigura 'pace şi stabilitate regională prin dialog şi cooperare', întrebat dacă are vreun comentariu legat de noile tensiuni SUA-China legate de Taiwan. Yoon Suk-yeol, în prezent în vacanţă, nu urmează să se întâlnească cu Nancy Pelosi.

Ministrul de externe Park Jin nu este nici el disponibil, din cauza unei vizite în Cambodgia la o serie de reuniuni anuale găzduite de Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN).

Cu cine se va întâlni Nancy Pelosi, joi, în Coreea de Sud

Joi, Pelosi urmează să aibă discuţii cu preşedintele Adunării naţionale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo.

Cele două părţi ar urma să discute chestiuni legate de Coreea de Nord, despre securitate în regiunea Indo-Pacific, cooperare regională şi provocări globale precum criza climatică. După discuţii, cei doi intenţionează să emită un comunicat de presă comun şi să ia masa, potrivit biroului lui Kim.

Vizita lui Nancy Pelosi în Coreea de Sud are loc într-un moment sensibil, în care Seulul face eforturi pentru a-şi dezvolta alianţa de securitate de durată cu SUA, menţinându-şi în acelaşi timp parteneriatul economic în creştere şi alte parteneriate cu China, comentează Yonhap.

Din delegaţia lui Pelosi mai fac parte preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, Gregory Meeks, preşedintele Comisiei pentru afacerile veteranilor din Cameră, Mark Takano, precum şi alţi congresmeni, printre care Suzan DelBene, Raja Krishnamoorthi şi Andy Kim, scrie Agerpres.

Citește și - Taiwan: Avionul lui Nancy Pelosi bate recordul pe un site de urmărire a zborurilor

Zborul care a dus-o marţi pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan, a fost cel mai urmărit din istoria Flightradar24, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor, transmite AFP. 

'În momentul aterizării în Taipei, (zborul) SPAR19 era urmărit de peste 708.000 de oameni din întreaga lume, ceea ce îl face cel mai urmărit zbor în direct din istoria Flightradar24', a spus serviciul într-un comunicat de presă.

Nancy Pelosi a menţinut ambiguitatea în legătură cu vizita în Taiwan în timpul turneului pe care îl întreprinde în Asia, escală care ar putea înrăutăţi şi mai mult relaţiile dintre China şi Statele Unite deoarece Beijingul revendică suveranitatea asupra insulei.

'Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan demonstrează sprijinul necondiţionat al Americii pentru democraţia vibrantă din Taiwan', a spus ea într-un comunicat publicat la scurt timp după sosirea în capitala insulei. Ministerul chinez de externe a denunţat 'o încălcare gravă' a angajamentelor americane faţă de China, care 'subminează grav pacea şi stabilitatea regionale'.

După decolarea din Kuala Lumpur, avionul său militar era deja urmărit de peste 200.000 de oameni în timpul zborului deasupra Indoneziei...

Nancy Pelosi este cel mai înalt oficial american ales care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani. După decolarea din Kuala Lumpur, avionul său militar era deja urmărit de peste 200.000 de oameni în timpul zborului deasupra Indoneziei, iar acest număr 'a continuat să crească pe măsură ce aeronava se apropia de Taiwan', relatează site-ul.

Sunt, de asemenea, menţionate articole din presa americană despre prezenţa lui Nancy Pelosi la bordul aeronavei.'Interesul susţinut şi fără precedent pentru acest zbor a avut un impact puternic asupra infrastructurii Flightradar24', continuă serviciul.

Echipele sale tehnice s-au mobilizat, dar 'din păcate, având în vedere volumul de utilizatori, a fost necesar să organizăm sala de aşteptare, care limitează timpul de acces pentru neabonaţi', explică site-ul. Versiunea obişnuită a fost reinstalată la scurt timp după aterizarea lui Nancy Pelosi la Taipei. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel