Realizatorul şi scenarist american Blake Edwards, devenit celebru datorită comediilor „The Pink Panther“ şi „The Party“, a încetat din viaţă joi la vârsta de 88 de ani, a anunţat impresarul cineastului Lou Pitt, citat de AFP.
Un purtător de cuvânt al soţiei sale, Julie Andrews, a declarat că Edwards a murit la St. John's Health Center din Santa Monica, California, actriţa şi mai mulţi membri ai familiei sale fiindu-i alături.
În timpul unei cariere care s-a întins pe aproape şapte decenii, Edwards a câştigat inimile criticilor şi publicului cu filme precum „Zile cu vin şi trandafiri/ Days of Wine and Roses“ şi „Victor/ Victoria“, dar a avut şi multe eşecuri.
Născut pe 26 iulie 1922, în Tulsa, Oklahoma, Edwards s-a mutat la Los Angeles la vârsta de 3 ani. A debutat în cinematografie ca actor, cu un rol mic în „Ten Gentlemen from West Point“ (1942) şi a apărut apoi în peste 20 de filme care nu au avut mare succes. Edwards spunea că din acest motiv a devenit scenarist.
La sfârşitul anilor '40, Edwards a creat populara serie radio "Richard Diamond, Private Detective" şi alte două show-uri.
Ulterior, a creat două show-uri de succes pentru televiziune, "Peter Gunn" şi "Mr. Lucky". Edwards a primit nominalizări la premiile Emmy pentru scenariul şi regia seriei TV "Peter Gunn", dar a decis să se concentreze asupra lungmetrajelor.
Cariera sa include atât comedii, cât şi drame, în care au jucat nume mari de la Hollywood.
În 1959, Edwards a obţinut primul său mare succes, "Operation Petticoat", cu Cary Grant şi Tony Curtis.
După ce a realizat "Mic dejun la Tiffany/ Breakfast at Tiffany's", cu Audrey Hepburn, şi "Zile cu vin şi trandafiri/ Days of Wine and Roses", cu Jack Lemmon, Edwards a schimbat registrul şi a regizat "Pantera roz/ The Pink Panther", prima dintr-o serie de şapte comedii cu Peter Sellers în rolul ciudatului inspector Clouseau. Însă în ciuda succesului lor, Edwards şi Sellers nu au fost întotdeauna o echipă fericită, din cauza momentelor de depresie şi de furie ale actorului, după cum spunea Edwards într-un interviu acordat în 2002, după ce a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Sindicatului scenariştilor americani.
Edwards, care a primit şi un Oscar pentru întreaga carieră, în 2003, a avut parte şi de eşecuri de box office, precum "Darling Lili" (1970), cu Julie Andrews, care a fost un dezastru atât de mare încât a pus în pericol activitatea studiourilor Paramount Pictures.
După o serie de eşecuri care i-au afectat cariera, Edwards s-a reîntors cu "10" (1979), un tribut adus crizei bărbatului de vârstă mijlocie. Filmul i-a avut în distribuţie pe Andrews, Bo Derek şi Dudley Moore.
Andrews a mai apărut în "Victor/Victoria" (1982), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun scenariu, dar şi în comedia neagră "S.O.B.", cu tentă autobiografică.
Edwards a fost căsătorit de două ori, a doua lui soţie fiind Julie Andrews, cu care s-a însurat în 1969. Cei doi au rămas împreună timp de 41 de ani, au crescut cinci copii, trei din căsnicii separate şi doi adoptaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu