Regimul din Belarus a creat un film de propagandă prin care încearcă să justifice detunarea avionului Ryanair

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Regimul Lukashenko din Belarus a creat un film de propagandă prin care încearcă să justifice deturnarea avionului Ryanair și arestarea lui Roman Protasevici.

Regimul din Belarus a creat un film propagandistic prin care încearcă să justifice detunarea avionului Ryanair şi reţinerea jurnalistului Roman Protasevici, împreună cu prietena lui, Sofia Sapega. În aşa-zisul documentar de 55 de minute, autorităţile nerecunoscute de la Minsk au oferit detalii despre presupusa alertă cu bombă de la bordul avionului şi discuţiile dintre pilot şi dispeceratul înainte de efectuarea aterizării forţate.

Filmul începe cu interviuri de la pasagerii care s-au aflat la bordul avionului Ryanair şi care au rămas în Belarus, la fel ca şi Roman Protasevici. Anume despre ei presa internaţională scria că ar fi agenţi secreţi ai Belarusului.

"Am venit cu autobuzul la 08:30. Am băut o cafea, apoi am plecat la control, iar după asta m-am dus în zona de aşteptare."

Presupușii spioni au dat interviuri



Filmul continuă cu explicaţii despre traseul avionului şi că Minskul ar fi primit pe poşta electronică un mesaj anonim că avionul ar fi minat. Din înregistrări se înţelege că pilotul încearcă să afle cât mai multe detalii şi ezită să ia o decizie.

"- Vă rog să-mi spuneţi din nou, cine ne recomandă să aterizăm la Minsk? De unde a venit această recomandare? De la ce companie? E recomandarea administraţiei aeroportului?
- RYR 1TZ, acesta este recomandarea noastră."

Alexandra Stabredova, unul dintre pasagerii consideraţi agenţi secreţi ai Belarusului spune că a stat chiar în spatele lui Roman Protasevici şi povesteşte în amănunte ce a făcut acesta când a înţeles că avionul va ateriza la Minsk.

"El a început să scoată lucrurile. Avea un rucsac bej. A început să-şi scoată lucrurile, telefonul, laptopul. A început să scoată totul, să şteargă iCloud-ul, să-şi ascundă laptopul."

Protasevici apare în documentar



Roman Protasevici apare în acelaşi hanorac pe care l-a purtat în momentul în care a fost reţinut la Minsk. El este filmat de la distanţă, fără a se vedea dacă are sau nu vânătăi. Jurnalistul însă vorbeşte despre faptul că se simte bine şi că nu duce lipsă de mâncare.

"Am avut macaroane cu carne. Totul a fost destul de comestibil. La noi este atât de multă mâncare, încât colegii de celulă se plâng că se strică carnea. Trebuie să mâncăm, dar nu încape."

În film sunt descrise pe larg acţiunile ilegale pe care le-ar fi săvârşit Roman Protasevici şi prietena lui, Sofia Sapega. Despre Roman se spune că pe lângă dezordinele în masă pe care le-a organizat în Belarus, ar mai fi participat şi în conflictul din Donbass. În ceea ce o priveşte pe Sofia, sunt prezentate zeci de materiale cu informaţii personale despre oamenii legii din Belarus care ar fi fost găsite în laptopul ei şi pe care ar fi intenţionat să le publice. Ulterior, este criticată dur reacţia comunităţii internaţionale la acest incident, în special a oficialilor europeni, dar şi a liderului opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Cea din urmă este numită casnică cu pârjoale, precizează Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel