Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, avertisment către catalani

Felipe al VI-lea, regele Spaniei,  le-a cerut duminică noilor aleşi din parlamentul catalan, majoritatea separatişti, să evite o nouă "confruntare" după o tentativă de secesiune care a divizat Catalonia şi a zguduit Spania, relatează AFP.

Cu ocazia urărilor de Crăciun, Felipe al VI-lea a avertizat noul parlament regional că trebuie să "înfrunte problemele care afectează toţi catalanii, respectând pluralitatea şi gândind responsabil pentru binele tuturor".

"Drumul nu poate duce din nou la confruntare şi excludere, care, după cum ştim deja, generează doar discordie, incertitudine şi descurajare", a mai spus monarhul în vârstă de 49 de ani în mesajul său, înregistrat într-un salon al palatului regal Zarzuela, de lângă Madrid.

Acest lucru ar conduce la o "sărăcire morală, civică, şi bineînţeles economică, a întregii societăţi", a avertizat Regele Spaniei, la trei zile după alegerile din Catalonia câştigate de partidele pro-independenţă cu 47,5% din voturi, chiar dacă partidul cel mai votat a fost Ciudadanos (37 de locuri), liberal şi care se opune independenţei.

[citeste si]

După luni de criză politică, cea mai gravă pe care Spania a cunoscut-o în 40 de ani de democraţie, separatiştii conduşi de Carles Puigdemont au fost destituiţi pe 27 octombrie de şeful guvernului central Mariano Rajoy după ce au organizat în Catalonia un referendum de autodeterminare interzis de justiţia spaniolă.

La două zile după referendum, pe 3 octombrie, regele Felipe al VI-lea a denunţat "lipsa de loialitate inacceptabilă" a liderilor catalani într-un discurs de o fermitate fără precedent aspru criticat în Catalonia. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel