Reforma consituțională. Erdogan interzice demonstrațiile

Tudor Curtifan / 10 ian 2017 / 19:58 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Autoritățile din capitala turcă Ankara au interzis demonstrațiile și adunările publice pentru următoarele 30 de zile, în timp ce parlamentul dezbate o controversată revizuire a structurii de la nivelul conducerii țării.

Motivul pentru luarea măsurii a fost un avertisment din partea serviciilor de informații în legătură cu un preconizat atac terorist la astfel de adunări. Măsura se aplică pe tot cuprinsul provinciei Ankara, a anunțat guvernatorul provincial.

Parlamentul a început în această săptămână să discute despre reforma sistemului prezidențial turc, ce îi conferă președintelui — care în prezent, pe hârtie, este doar șef de stat — puterea de a conduce guvernul.

Proiectul de lege privind reforma a trecut de primul său obstacol noaptea trecută, când majoritatea a convenit să dezbată reforma constituțională.

Dezbaterea a fost precedată de demonstrații care au avut loc în afara clădirii parlamentului împotriva noului sistem. Poliția a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i împrăștia pe demonstranți.

Partidul prokurd HDP refuză să ia parte la dezbatere, în semn de protest față de arestarea a 12 dintre parlamentarii săi, a declarat marți pentru DPA un reprezentant al HDP, Ziya Pir, cu dublă cetățenie germano-turcă, scrie Agerpres.

HDP, împreună cu cel mai mare partid de opoziție, CHP, sunt preocupate de faptul că noul sistem prezidențial ar putea crea o dictatură în Turcia.

Impunând interzicerea adunărilor, guvernatorul provinciei Ankara a invocat starea de urgență în vigoare în întreaga țară de la tentativa de puci eșuată din iulie 2016.

loading...

Te-ar putea interesaloading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


n-nxt.11