Referendum pentru un nou stat în Orientul Mijlociu: "Catastrofal"

Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a declarat că un referendum pentru independența kurzilor din Irak ar duce la o divizare "catastrofală" a țării, care este măcinată de atacuri sistematice ale militanților islamiști suniți.

Liderul kurzilor din Irak, Barzani, așteaptă o atitudine mai pozitivă decât cea a Egiptului din partea Turciei, despre care crede că nu se va opune unui stat kurd independent.

Întrebat într-un interviu pentru Die Welt dacă SUA și Turcia s-ar opune unui stat kurd, Barzani a răspuns: "Nu mă aștept la rezistență activă sau asistență activă".

SUA însă s-a arătat reticentă în fața unei declarații de independență a kurzilor, spunând că Irakul le poate ține piept militanților islamiști doar dacă rămâne unită.

Irak, în haos. Obama: Nu excludem nicio variantă

Temerile Washigntonului pare că sunt împărtășite și de noul președinte al Egiptului, al-Sisi (fost general și mareșal), ale cărui declarații indică o frică crescândă în regiune că divizarea Irakului ar putea augmenta puterea insurgenților, care deja au declarat un "califat" format din teritoriile capturate în Siria și Irak.

"Referendumul pe care îl cer kurzii este, în realitatea, nimic mai mult decât începutul unei divizări catastrofale a Irakului în mici state rivale", a declarat liderul celei mai populate state arabe din regiune, conform Reuters.

Irakul este format din trei facțiuni: musulmanii suniți, musulmanii șiiți și kurzii.

Cele aproape cinci milioane de kurzi se conduc singuri din 1990, în relativă pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel