Referendum independență Catalonia. Madrid, sute de persoane în stradă

catalonia
catalonia

Mai multe sute de persoane au asistat duminică la Madrid la o reuniune în susținerea referendumului din 1 octombrie asupra independenței Cataloniei, interzis de justiția spaniolă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Evenimentul a avut loc într-un mic teatru din cartierul Lavapies din centrul Madridului, după ce un tribunal a interzis desfășurarea lui într-un centru cultural aparținând primăriei.

După ce, la 6 septembrie, guvernul separatist catalan a convocat acest referendum, instituțiile spaniole și-au înmulțit interdicțiile și acțiunile menite să împiedice desfășurarea lui, justiția declarându-l anticonstituțional.

"În fața interdicției lor, iată hotărârea noastră!", a lansat Jordi Cuixart, președintele asociației pro-independență Omnium Cultural, aplaudat de public atât în interiorul, cât și în exteriorul teatrului, unde discursul putea fi auzit la difuzoare.

"Libertate de exprimare!", "Dreptul de a decide!"; "Nu ne este teamă!", au scandat participanții din stradă, sub privirile mai multor polițiști.

În același timp, Garda Civilă a anunțat că a percheziționat localurile unei întreprinderi care producea material de propagandă pentru referendum — buletine, afișe — în timp ce tot duminică cotidianul El Pais a publicat pe două pagini un apel al personalităților, printre care scriitorul Javier Marias sau actrița Marisa Paredes, pentru absentare de la acest referendum, pe care îl califică drept "escrocherie antidemocratică".

În pofida opoziției Madridului, guvernul catalan se arată hotărât să organizeze plebiscitul și să declare independența regiunii dacă tabăra pro-independență va câștiga la referendum.

Separatiștii sunt majoritari în parlamentul catalan din 2015, însă societatea catalană este profund divizată, conform ultimelor sondaje. În timpul alegerilor regionale din 2015, tabăra separatistă a obținut 47,6% din voturi. Tabăra care susține rămânerea regiunii în Spania reprezintă 51,28% din voturi. Cu toate acestea, majoritatea catalanilor doresc să se poată exprima la referendum.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel