Referendum Catalonia. Tensiunile dintre Madrid și regiunea separatistă se extind

Autoritățile separatiste din Catalonia au acuzat, sâmbătă, guvernul spaniol că își impune controlul asupra poliției autonome catalane după ce a anunțat că își asumă coordonarea operațiunilor pentru blocarea referendumului de autodeterminare interzis, relatează AFP.

Procurorul general al Cataloniei i-a informat sâmbătă pe șefii poliției naționale — Guardia Civil — și ai poliției catalane — Mossos d'Esquadra — că Ministerul spaniol de Interne își asumă coordonarea operațiunilor pentru a împiedica referendumul prevăzut la 1 octombrie, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al ministerului.

Guvernul regional catalan, decis să țină acest referendum asupra independenței în pofida opoziției Madridului, a afirmat la scurt timp că "nu acceptă ca Ministerul de Interne să preia conducerea Mossos d'Esquadra".

Șeful departamentului de interne în cadrul executivului catalan, Joaquim Forn, a informat într-un mesaj pe Twitter că studiază posibilitatea de a depune un recurs contra "acestui amestec al statului".

Într-o declarație scrisă publicat de prea catalană, conducerea Mossos d'Esquadra a făcut însă cunoscut că va respecta ordinele procurorului, "așa cum a făcut de-a lungul întregii sale istorii".

Madridul a subliniat că guvernul nu va retrage nicio competență poliției catalane.

[citeste si]

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a reamintit că, din contră, după sângeroasele atentate jihadiste comise în august în Catalonia, Mossos d'Esquadra a primit ca misiune coordonarea tuturor forțelor de poliție pentru a-i urmări pe suspecți.

Guvernul de la Madris a anunțat că  va trimite mai mulți polițiști în Catalonia pentru a împiedica orice acțiune privind organizarea referendumului de independență programat să aibă loc la 1 octombrie, a declarat vineri Ministerul de Interne spaniol, relatează Reuters.

Ofițerii de poliție vor monitoriza spațiile publice, vor păstra ordinea publică și vor "acționa în cazul în care se va încerca organizarea referendumului ilegal", a precizat ministerul într-un comunicat.

Liderii catalani au declarat că sunt hotărâți să organizeze consultarea populară pe 1 octombrie, sfidând o interdicție a Curții Constituționale și guvernul de la Madrid, care afirmă că referendumul este neconstituțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel