Reding: Suntem îngrijorați că în România lucrurile merg în direcția greșită pe frontul luptei anticorupție

viviane reding dc
viviane reding dc

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, exprimă îngrijorări cu privire la evoluția luptei anticorupție din România și punctează că amendamentele aduse Codului Penal vor fi abordate în următorul raport al Mecanismului de Verificare și Cooperare.

"Suntem foarte preocupaţi de faptul că lucrurile merg în direcţia greşită în România pe frontul combaterii corupţiei", a declarat Reding în fața eurodeputaților din Comisia pentru Libertăți Civile, citată de EuObserver.

Poziția comisarului european Reding, considerată cel mai dur om al Bruxelles-ului, vine după ce Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt Mark Gray, a precizat săptămâna trecută că toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii, iar acest principiu se aplică și parlamentarilor. Camera Deputaților a votat, marți, în favoarea adoptării a mai multe amendamente pentru două legi de modificare a Codului Penal. Schimbările au fost făcute luni noapte de deputații juriști, într-o manieră netransparentă. Amendamentele spun că actele administrative nu mai sunt incluse în sfera conflictului de interese, iar preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
Curtea Constituțională are pe rol o sesizare cu privire la aceste amendamente, în urma unei contestații depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe plan extern, cea mai dură reacție cu privire la votul de luni  al deputaților a avut-o ambasada Statelor Unite ale Americii la București. Aceasta a spus că România face un pas înapoi și se îndepărtează de la principiile statului de drept. Premierul Victor Ponta a criticat ieșirea reprezentanței diplomatice a Washingtonului pentru că a fost făcută în baza informațiilor din presă, fără să citească hârtiile oficiale și fără să ceară lămuriri mai întâi oficialilor români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel