EXCLUSIV  Răzbunarea talibanilor în Afganistan. H.D. Hartmann: Acolo a rămas un dezastru

Răzbunarea talibanilor în Afganistan. H.D. Hartmann: Acolo a rămas un dezastru  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Răzbunarea talibanilor în Afganistan. H.D. Hartmann: Acolo a rămas un dezastru / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Analistul H.D. Hartmann a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre implicațiile războiului din Afganistan.

Invitat la emisiunea „Pe Plan Extern“, la DC News, analistul H.D. Hartmann a vorbit despre implicațiile războiului de 20 de ani purtat de Statele Unite în Afganistan:

După aceste două decenii de război rămâne un dezastru, așa cum a rămas și după Irak, așa cum rămâne și după Siria. Trebuie să înțelegem că în acele zone și în istoria acelor popoare, războaiele sunt războaie de distrugere, nu războaie de victorii. În general, războaiele se poartă pentru a ocupa un teritoriu, dar într-un mod în care poți să îl exploatezi. În Afganistan a fost un război pe care George . Bush l-a început datorită Atentatelor din 11 septembrie, pentru că principalul atentator era musafirul autorităților talibane din Afganistan.

Ceea ce se întâmplă astăzi este o recuperare istorică pentru talibani, toată lumea a spus că talibanii se vor înțelege și vor împărți puterea cu guvernul pro-occidental și progresist de la Kabul. Iată că nu este așa, talibanii se răzbună pentru înfrângerea de acum 20 de ani, ei consideră că au câștigat prin război. Ultimul președinte comunist a fost răpit de la ambasada Suediei și executat la gardul ambasadei, pe stradă în Kabul. Mohammad Najibullah îl chema, fostul secretar general al Partidului Comunist Afgan, impus de sovietici.

Ei consideră Afganistanul ca țara lor, pentru simplul motiv că e câștigată prin război, iar ceea ce se întâmplă astăzi e și mai serios, pentru că ei vor să se răzbune. Să nu uităm că transformările sociale și societale au fost impuse de prezența americană, securitatea oferită de forțele armate ale coaliției. La final au mai rămas românii, britanicii, un mic batalion francez și câteva trupe de menținere tehnică a materialului militar german. Dar, trebuie să fim foarte clar, talibanii consideră acest lucru ca o răzbunare“, a precizat analistul H.D. Hartmann.

Talibanii continuă asediul în Afganistan. Forțele guvernamentale sunt copleșite în marile orașe

Forțele guvernamentale afgane continuă să lupte împotriva luptătorilor talibani în jurul orașelor, în timp ce grupul armat continuă cu ofensiva. Serviciile secrete americane anticipează că orașul Kabul, capitala Afganistanului, ar putea cădea sub controlul talibanilor în 90 de zile.

Luptele s-au acutizat în Lashkar Gah, unul dintre cele mai mari orașe din Afganistan, unde forțele guvernamentale înconjurate speră să se mențină în capitală după ce atacurile talibanilor din ultima săptămână au dus la ocuparea a nouă capitale regionale. Cartierul general al poliției regionale Lashkar Gah a fost preluat de grupul armat, unii ofițeri de poliție predându-se luptătorilor și alții retrăgându-se la biroul guvernatorului din apropiere, încă deținut de forțele guvernamentale.

Totodată, talibanii exercită presiune și în Ghazni, în capitala provinciei omonime, la aproximativ 130 km sud-vest de capitala Kabul. Surse locale au declarat pentru Al Jazeera că luptele continuă în Ghazni. Cea mai intensă luptă rămâne în apropierea cartierului general de informații, deoarece forțele speciale și armata luptă pentru a forța talibanii să se retragă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel