Talibanii continuă asediul în Afganistan. Forțele guvernamentale sunt copleșite în marile orașe

Talibanii continuă asediul în Afganistan. Forțele guvernamentale sunt copleșite în marile orașe  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Talibanii continuă asediul în Afganistan. Forțele guvernamentale sunt copleșite în marile orașe / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Situația devine tot mai îngrijorătoare în Afganistan. Talibanii au luat cu asalt închisoarea Kandahar, iar sediul poliției din Lashkar Gah a căzut sub controlul acestora.

Forțele guvernamentale afgane continuă să lupte împotriva luptătorilor talibani în jurul orașelor, în timp ce grupul armat continuă cu ofensiva. Serviciile secrete americane anticipează că orașul Kabul, capitala Afganistanului, ar putea cădea sub controlul talibanilor în 90 de zile.

Luptele s-au acutizat în Lashkar Gah, unul dintre cele mai mari orașe din Afganistan, unde forțele guvernamentale înconjurate speră să se mențină în capitală după ce atacurile talibanilor din ultima săptămână au dus la ocuparea a nouă capitale regionale. Cartierul general al poliției regionale Lashkar Gah a fost preluat de grupul armat, unii ofițeri de poliție predându-se luptătorilor și alții retrăgându-se la biroul guvernatorului din apropiere, încă deținut de forțele guvernamentale.

Totodată, talibanii exercită presiune și în Ghazni, în capitala provinciei omonime, la aproximativ 130 km sud-vest de capitala Kabul. Surse locale au declarat pentru Al Jazeera că luptele continuă în Ghazni. Cea mai intensă luptă rămâne în apropierea cartierului general de informații, deoarece forțele speciale și armata luptă pentru a forța talibanii să se retragă.

ONU: Aproape 390.000 de persoane strămutate din Afganistan

Aproape 390.000 de persoane au fost strămutate din conflictul din Afganistan de la începutul anului, cu o creștere uriașă din luna mai, spune un purtător de cuvânt al ONU.

"Colegii noștri umanitari ne spun că între 1 iulie și 5 august 2021, comunitatea umanitară a verificat că 5.800 de persoane strămutate au ajuns la Kabul și caută siguranță împotriva conflictului și a altor amenințări", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, reporterilor din New York, scrie AlJazeera.

Pentagon. Situația securității din Afghanistan nu a luat direcția potrivită

Pentagonul a declarat luni că situaţia securităţii în Afganistan "nu merge în direcţia corectă în timp ce militanţii talibani au capturat o a şasea capitală de provincie afgană, relatează Agerpres, citând Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite sunt profund îngrijorate în legătură cu această tendinţă, menţionând că forţele de securitatea afgane au capacitatea de a lupta împotriva grupului de insurgenţi.

Talibanii au preluat controlul luni asupra oraşului Aibak, în nordul Afganistanului, aceasta fiind a şasea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenţilor în ultimele patru zile, notează AFP, citând surse de la faţa locului.

Astfel, talibanii controlează de acum şase din cele 34 capitale de provincii în Afganistan, după ce duminică au preluat Kunduz, marele oraş din nord-estul Afganistanului, Taloqan, situat la 50 km la est de acesta, şi Sar-e-Pul, 400 km mai la vest (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel