Război Siria: Sute de arme testate de Rusia

Rusia a testat 'peste 200 de noi tipuri de arme' în Siria, a afirmat joi un general rus aflat la conducerea unei comisii parlamentare de apărare, în timp ce Moscova este acuzată că participă la raidurile sângeroase asupra bastionului rebelilor din Goutha Orientală, în apropiere de Damasc, relatează AFP.

'Ajutând poporul nostru frate sirian, noi am testat peste 200 de noi tipuri de arme', a declarat generalul Vladimir Şamanov, fost comandant al trupelor de paraşutişti devenit deputat, vorbind în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

'Aceasta a arătat lumii întregi eficienţa armelor ruseşti', a spus el într-un discurs rostit cu ocazia 'Zilei Apărătorilor Patriei', sărbătorită în Rusia la 23 februarie, potrivit afirmaţiilor publicate pe site-ul partidului Edinaia Rossia (Rusia Unită), aflat la putere. Generalul nu a precizat despre ce fel de tipuri de arme este vorba, nici data sau unde au fost acestea testate în Siria.

Rusia, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, este acuzată de diplomaţia americană că este în parte responsabilă de bombardamentele violente asupra enclavei rebele Ghouta orientală, care au făcut peste 380 de morţi în cinci zile. Miercuri, Kremlinul a dezminţit orice implicare a Rusiei în aceste raiduri împotriva ultimului bastion controlat de către rebeli în apropiere de Damasc.

[citeste si]

'Cei responsabili de situaţia din Ghouta orientală sunt cei care îi susţin pe teroriştii de acolo. Şi după cum ştiţi, nici Rusia, nici Siria, nici Iranul nu aparţin acestei categorii de ţări', a reiterat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Două exemplare ale celui mai nou avion de vânătoare rus, SU-57, de a cincea generaţie, au fost desfăşurate miercuri în Siria, potrivit grupului de analişti ruşi 'Conflict Intelligence Team' şi cotidianului rus Kommersant, care citează surse anonime.

Această informaţie nu a fost confirmată însă de Ministerul Apărării rus. Rusia a intervenit militar în Siria în septembrie 2015 în sprijinul armatei preşedintelui Bashar al-Assad. În decembrie 2017, preşedintele Vladimir Putin a ordonat retragerea parţială a trupelor sale din Siria, considerând 'îndeplinită' misiunea armatei ruse în această ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel