EXCLUSIV  Război pentru telemea. Acuzații de dezinformare

orar-hypermarket
orar-hypermarket

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui(APRIL) acuză Asociația Pro Consumatori că a publicat un studiu cu privire la telemea, care dezinformează și le aduce grave prejudicii. Respectivul studiu menționează că telemeaua conține soluție pentru dezghețarea drumurilor.

Asociația Pro Consumatori a publicat pe site-ul propriu un articol în cadrul căruia se prezintă un studiu ale cărei concluzii specifică faptul că telemeaua analizată ar fi conținut soluție pentru dezghețarea drumurilor. 

Iată ce spune Dorin Cojoc, președintele Consiliului Științific al APRIL:

"Salutara existenta unei Asociatii (ASOCIATIA PRO CONSUMATORI) care sa protejeze cetatenii de toate abuzurile cu care acestia se confrunta zilnic. Desigur, se impune ca cetatenii (consumatorii) sa fie corect si competent informati de această Asociație cu privire la produsele care le sunt oferite spre consum. Din pacate, acest ultim deziderat nu este atins prin articolul cu titlul: Telemea cu solutie pentru dezghetarea drumurilor. Desigur, s-a dorit sa se traga un semnal de alarma util, insa abordarea subiectului respectiv cu lipsa de profesionalism, fara o minima documentare, face un mare deserviciu atat consumatorilor cat si Asociatiei. Daca autorii ar fi luat legatura pentru o informare corecta cu APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui) din care fac parte firme de prestigiu pe plan national si international, si in ale caror fabrici de prelucrare a laptelui isi desfasoara activitatea ingineri de specialitate, chimisti, biochimisti, medici veterinari s.a.m.d., probabil ca ar fi fost evitata dezinformarea cititorilor articolului respectiv. Sau daca acelasi autor ar fi apelat pentru informatii de natura stiintifica la ASIL (Asociatia Specialistilor din Industria Laptelui), Asociatie infiintata de Prof.dr. Ing.Gheorghe Miron Costin, trecut in nefiinta dar ramas o legenda, altul ar fi fost semnalul dat consumatorilor. Asa insa…

Clorura de calciu nu este un coagulant chimic, asa cum se afirma in articol si niciodata ea nu va putea coagula laptele. Daca nu credeti, incercati si ne invitati si pe noi sa vedem minunea (de fapt nici nu exista vreun "cheag chimic" cheagurile industriale sunt fie de origine animala fie de origine microbiana). Nici un sortiment de branza si deci nici branza Telemea nu poate fi obtinut decat prin coagulare cu cheag, natural sau industrial (acesta din urma fiind de origine animala sau microbiana).

[citeste si]

Din aceleasi surse recomandate de noi, autorul articolului ar fi putut afla ca tehnica adaugarii solutiei de clorura de calciu ca sursa de ioni de calciu in laptele supus prelucrarii in branzeturi se utilizeaza in toata lumea de zeci si zeci de ani, inca de la inceputul fabricarii industriale a branzeturilor. Printr-o documentare de la sursele recomandate, ei ar mai fi aflat ca in urma coagularii si prelucrarii ulterioare a coagulului, ionii de clor din clorura de calciu vor trece in zer in timp ce doar ionii de calciu se vor regasi in branza. Asadar in branza nu se va gasi clorura de calciu ca atare, ci ioni de calciu al caror rol benefic pentru organismal uman nu credem ca mai trebuie subliniat. Din pacate, in articolul citat se mentioneaza in continuare ca unul din ingredientele care se regasesc in branza Telemea din lapte de vaca este clorura de calciu, afirmatie complet fara suport. De fapt, in nici un sortiment de branzeturi nu se va regasi clorura de calciu ca atare, din motivele aratate anterior. Cea mai completa analiza nu va depista in branza Telemea clorura de calciu.

Articolul citat insereaza in continuare o serie de declaratii, unele, credem noi, scoase dintr-un anumit context, si ca urmare cu un pronuntat potential de dezinformare a consumatorilor. Astfel :

 Domnul Prof.Dr.Schileru  afirma ca, la Telemeaua "de fabrica" (adica probabil cea produsa de cunoscutele firme HOCHLAND, OLYMPUS, FRIESLAND etc.), ’’spiritul speculativ al afaceristilor a pus la punct gaselnite pentru un profit crescand, cum ar fi:

-"tratamente nefiresti aplicate laptelui" (nu stim care sunt aceste tratamente nefiresti)

-"substituiri ale cheagului natural" (trebuie sa amintim faptul ca fabricarea industriala a cheagului utilizat de fabricile de produse lactate din intreaga lume este un proces extrem de complex si el este apanajul a doar catorva 

firme la nivel mondial. Ne intrebam, de exemplu, cum va comenta celebra firma CHRISTIAN HANSEN, cea mai mare producatoare de cheag industrial la nivel mondial, acuzatia de substituire a cheagului natural.

-"utilizarea potentiatorilor de arome"- la fabricarea branzei Telemea din lapte de vaca, noi nu avem cunostinta de asemenea tehnologii, dar suntem interesati care ar putea fi acestea.

Articolul comentat se incheie apoteotic cu citarea Domnului Dumitru Balan, care afirma ca ’’branza Telemea de vaca mai contine si trei proteine alergizante, respectiv lactoglobulina, beta-lactalbumina si cazeina si prin consumarea branzei Telemea din lapte de vaca, se instaleaza o disbioza intestinala la nivelul aparatului digestiv’’. Ne pare rau ca suntem nevoiti sa facem cunoscut Domnului Dumitru Balan ca branza Telemea din lapte de vaca, oaie sau capra nu contine nici lactalbumina si nici betalactoglobulina, pentru simplul motiv ca aceste proteine serice, fiind solubile (spre deosebire de cazeina care este insolubila), trec in zer in cursul procesului tehnologic, singura proteina prezenta in branza Telemea fiind cazeina, care dupa cunostintele noastre, numai alergena nu este. In ceea ce priveste afirmatia autorului, potrivit careia ‘’consumul branzei Telemea , care avand un puternic caracter inflamator, duce la instalarea bolilor cronice’’, ne abtinem de la orice comentariu," specifică APRIL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel