Război Azerbaidjan - Armenia. Erevan și Baku au ajuns la un acord privind un armistițiu

Război Azerbaidjan - Armenia. Erevan și Baku au ajuns la un acord privind un armistițiu / Foto: Pixabay, de S. Hermann & F. Richter
Război Azerbaidjan - Armenia. Erevan și Baku au ajuns la un acord privind un armistițiu / Foto: Pixabay, de S. Hermann & F. Richter

Consiliul de Securitate al Armeniei a declarat că Erevan și Baku au ajuns la un acord privind un armistițiu.

 


 
 
 

Armenia și Azerbaidjanul au ajuns la un acord privind un armistițiu, a declarat Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, scrie Interfax.

"Datorită implicării comunității internaționale, a fost posibil să se ajungă la un acord privind un armistițiu de la ora 20:00 pe 14 septembrie. Sperăm că Azerbaidjanul va respecta acest acord", a spus Grigoryan la postul de televiziune publică.

Potrivit acestuia, nu există niciun document sau acord care să fie pregătit pentru semnarea cu Azerbaidjan. În plus, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei i-a numit pe organizatorii mitingului de la Erevan, care au anunțat documentul semnat de premierul armean Nikol Pashinyan cu Azerbaidjan, o "a cincea coloană".

"Acesta este un miting al coloanei a cincea, care are ca scop slăbirea statalității Armeniei. Unele grupuri încearcă să organizeze un miting în scopul destabilizării politice interne, pentru că dacă aceste mitinguri nu au ca scop întărirea spatelui, atunci cu siguranță dăunează Armeniei. Aceste grupuri încearcă să slăbească Armenia și să primească ordine din diverse locuri ", a spus Grigoryan.

Acuzații la adresa Azerbaidjanului



El a declarat că "scopul agresiunii Azerbaidjanului este de a slăbi Armenia, de a forța anumite concesii".

"Sunt multe probleme pe această agendă, dar principala este suveranitatea Armeniei, ei vor să distrugă stabilitatea Armeniei, iar Azerbaidjanul este bucuros să participe la acest proces. Unele persoane participă și ele. Mulțumită armatei noastre și reacției statului, am reușit să oprim implementarea acestui mare plan, iar după aceea, anumite grupuri încearcă să demareze procese în interiorul Armeniei", a spus secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei.

Potrivit acestuia, scopul acțiunilor și mitingurilor Azerbaidjanului de la Erevan este "de a aduce Armenia într-o situație în care republica va înceta să mai existe și va deveni parte a unei țări".

Război Azerbaidjan - Armenia, coincidență suspectă. Se întâmplă după ce von der Leyen a dat mâna cu liderul Azerbaidjanului și a explodat exportul de gaze

Ambele țări se acuză reciproc că și-au reluat ostilitățile, după armistițiul făcut în 2020 după al doilea conflict pentru controlul Nagorno-Karabah, regiune disputată de cel puțin un secol de Baku și Erevan, scrie Europa Today.

De data aceasta însă, ciocnirile au avut loc în afara acestei regiuni, la armenii Jermuk și Verin Shorzha, ceea ce ar confirma reconstrucțiile conform cărora ne-am afla în fața unei agresiuni dinspre Azerbaidjan. O agresiune care ar putea fi consecința indirectă a războiului din Ucraina și a rolului mai central al lui Baku în furnizarea de gaze și petrol către Europa.

Mai mult, noua ofensivă de la Baku are o coincidență temporală suspectă cu acordul semnat în iulie anul trecut cu Comisia Europeană, când președintele Ursula von der Leyen a vizitat țara pentru a da mâna cu Ilham Aliyev, liderul Azerbaidjanului, venit la putere în 2003. Această înăsprire a dus la o creștere cu 30% a exporturilor de gaze din zăcămintele azere către Europa prin TAP: 10-12 miliarde de metri cubi direcționați către Grecia și Italia până în 2022 pentru a înlocui livrările rusești. În plus, Bruxelles și Baku sunt pe cale să finanțeze dublarea conductei trans-adriatice. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel