Rareș Bogdan, către cancelarul austriac: Mă șochează, și vă spun cu toată sinceritatea, că, la această oră, în țara dumneavoastră se află vreo 20.000 de români veniți să vadă Târgul de Crăciun

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a vorbit în fața cancelarului austriac Karl Nehammer.

Rareș Bogdan, europarlamentar al Partidului Național Liberal, a avut ocazia să vorbească în fața cancelarului austriac Karl Nehammer, cel care a sugerat în această seară, din nou, că Austria nu va da mâine un vot favorabil pentru aderarea României la Spațiul Schengen:

„Sunt un om ai cărui străbunici au luptat alături de străbunicii dumneavoastră pe frontul din Piemont sau din Tirol. Domnule cancelar, cât de importante sunt pentru dumneavoastră deciziile Congresului PPE de la Rotterdam, care a luat o hotărâre clară cu privire la accesul României, al Bulgariei și al Croației în Spațiul Schengen, fără ca vreun vot al delegației dumneavoastră să fi fost împotrivă. Cât de important sunt pentru dumneavoastră rezoluțiile Parlamentului European având în vedere că niciunul dintre europarlamentarii austrieci nu s-a exprimat împotriva accesului României în Spațiul Schengen?“, și-a început mesajul Rareș Bogdan.

CITEȘTE ȘI     -     EXCLUSIV  Ciucă ar fi avut, miercuri seară, o discuție cu cancelarul austriac înainte de votul decisiv privind aderarea României la Schengen - surse

„Prin România au trecut 2,9 milioane de refugiați și nu ne-am plâns“

„Domnule cancelar, vă asumați să creați o criză la nivel european, să jigniți 23 de milioane de cetățeni români, vă asumați să fracturați structura europeană și coeziunea europeană? În momentul acesta, 25 de state din Uniunea Europeană susțin aderarea României la Spațiul Schengen, în momentul acesta am văzut că ministrul dumneavoastră de Interne nu mai face referire la cifrele imigrației, pentru că cifrele oferite de noi și confirmate de Europol au arătat clar că migranții pe teritoriul României sunt sub 2%, iar cifrele celor care au trecut granița sunt de 20-30 pe zi, în timp ce Croația, Slovenia sau Ungaria ajung până la 1.000 pe zi. De asemenea, e foarte interesant că România și-a dat acordul pentru ca Austria să trimită 1522 de migranți în centrele noastre de refugiați, iar până la această oră Austria a trimis, din cei acceptați, doar 128.

Domnule cancelar, pentru că vorbiți despre probleme migranților, dar uitați să vorbiți despre euroscepticism, vorbiți de  200.000 de migranți care au venit din Ucraina și au trecut prin Austria. Prin România au trecut 2,9 milioane și nu ne-am plâns deloc. Am acționat așa cum ar fi acționat orice stat european. De asemenea, mă șochează, și vă spun cu toată sinceritatea, că, la această oră, în Austria și Viena se află undeva la 20.000 de români veniți să vadă Târgul de Crăciun și să cheltuie bani aici. Totodată, anual, sunt între 560.000 și 650.000 de români care își petrec vacanțele de iarnă în stațiunile din Tirol. Vă asumați ca hotelierii din Tirol să renunțe la cei 640.000 de cetățeni români care își petrec vacanța aici?“, a mai spus europarlamentarul român.

CITEȘTE ȘI     -    Scântei la ședința PPE. Austria acuză România că face presiuni pe companiile austriece. Tomac, stupefiat: Lanț de minciuni la adresa României

Rareș Bogdan: Sunt jignit și supărat, alături de români

„De asemenea, în România, 34% din piața bancară este ocupată de 2 bănci, cele mai puternice bănci din Austria, Erste și Raiffeisen Bank. În anul 2010, după criza la care a fost supusă Europa, statul austriac a solicitat ca activele și capitalurile celor două bănci să poată fi trecute și spre sistemul austriac pentru a salva de la colaps sistemul financiar, iar Guvernul din care făceau parte acești doi domni (n.r. referire la Gheorghe Falcă, europarlamentarul care se afla în dreapta lui Rareș Bogdan în momentul alocuțiunii) a admis acest lucru într-o Hotărâre de Guvern.

Domnule cancelar, sunt jignit și supărat, alături de români, pentru că suntem 23 de milioane și avem o relație absolut admirabilă cu poporul austriac, cu Austria, nu vorbim doar de EPP, ci de cei care ne primesc, îi primim și îi considerăm prietenii noștri. La ora actuală, nu știu dacă știți, 42% din piața de asigurări e asigurată de companii austriece. Peste 50% din piața de hidrocarburi e asigurată de grupul OMV. De asemenea, deschiderea României față de investiții a arătat extrem de clar că două dintre cele mai mari companii austriece sunt în top 5 constructori în România.

Cu tot respectul, domnule cancelar, mă bazez foarte mult pe faptul că noaptea este un sfetnic bun, mă bazez pe buna relație dintre România și Austria, mă bazez pe faptul că Austria nu va fi singura țară care se va opune mâine extinderii Spațiului Schengen și, de asemenea, vă anunț respectuos că noi am cerut includerea pe ordinea de zi a JAI și suntem în acest moment la prima poziție și am cerut vot. Considerăm că granița României este securizată. Vă mulțumesc foarte mult pentru că m-ați ascultat și vă asigur de întreaga mea simpatie pentru poporul austriac, pentru Austria și pentru istoria Austriei, considerând că nu veți face niciun fel de greșeală“, a conchis europarlamentarul Rareș Bogdan.

CITEȘTE ȘI     -    Kelemen Hunor: Dacă Austria se va abține de la vot, nu ar împiedica aderarea României la Schengen, ci ar însemna că aceasta ar putea avea loc anul viitor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel