RAPORT MCV. Tudorel Toader, ministru Justiție, primul mesaj

Comisia Europeană consideră că România nu îndeplinește obiectivele de referință, astfel încât ridicarea MCV a fost împinsă până la sfârșitul anului 2018. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o primă declarație după publicarea raportului MCV. 

Iată ce a declarat Tudorel Toader: 

- Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând concluzia Comisiei în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV într-un viitor apropiat cu orizont de timp, anul 2018. 

- Este și angajamentul pe care ni l-am asumat, acela ca la preluarea președinției Consiliului, la începutul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluțiile înregistrare se încadrează în acest angajament.

- Raportul constată progresele realizate în privința majorității recomandărilor. 

- Spre exemplu, recomandarea numărul 8 cu privire la sistemul prevent și faptul că sunt aproape implementate recomandările numărul 2 privind adoptarea codului de conduită pentru parlamentari și a celui pentru miniștri, recomandarea nr. 7 referitoare la transparența și responsabilitatea CSM, recomandarea nr. 12, referitoare la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

- În opinia noastră, recomandările 2, 7 și 12 ar fi trebuit considerate îndeplinite. Codurile de conduită pentru parlamentari și miniștri sunt adoptate. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizat este complet operațională. 

- Raportul Comisiei pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, așadar, cerințe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri, fapt care s-a realizat, actualul raport vizează și implementarea, aplicarea respectării acestora. 

- În privința recomandării nr. 1, referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele legilor justiției, aflate în prima etapă a procedurii legislative. Așadar, raportul se referă la soluții legislative, care sunt încă în dezbatere, nedefinitive, nu la soluții legislative aplicabile, incidente adoptate în legislația în vigoare. Am avut și am o continuă și strânsă colaborare cu CE, realizată prin intermediul corespondențelor purtate, dar și prin întâlnirile periodice avute cu prim- vicepreședintele CE, Frans Timmermans. 

- Am reactivat și operaționalizat structuri înființate în cadrul MCV-ului.

(...)

- Am dinamizat implementarea Strategiei Naționale Anticorupție, care are vocația de a înlocui, printr-un mecanism intern, preventiv, mecanismul instituit de CE, care și-a atins parțial scopul și îl va atinge integral în 2018. 

- Cerem tuturor autorităților implicate o cooperare constituțională loială, dezbateri reale și fundamentate pe necesitățile sistemului judiciar.  

(...)

- Vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituționali implicați în MCV, pentru dinamizarea procesului de implementare. 

- Afirmăm profunda angajare a autorităților române, contând pe sprijinul constant al CE. 

Revenim cu declarațiile complete

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel