O firmă de securitate cibernetică a folosit registrele produse de un singur server pentru a detecta piratarea a peste 70 de corporaţii şi organizaţii guvernamentale, iar experţii consideră că la originea acţiunilor de spionaj se află China, relatează Washington Post în ediţia online de miercuri.
Printre ţinte figurează birourile din Hong Kong şi New York ale agenţiei de presă Associated Press, unde reporteri care lucrau la subiecte legate de China au accesat link-uri infectate din e-mail, potrivit experţilor.
Alte ţinte au fost reţelele Comitetului Olimpic Internaţional, secretariatului ONU, unui laborator al Departamentului american al Energiei şi ale altor aproximativ zece companii de apărare, potrivit unui raport care va fi publicat miercuri de firma de securitate McAfee. Sute de alte servere au fost folosite de acelaşi adversar, pe care McAfee nu l-a identificat.
James A. Lewis, expert în securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că "cel mai probabil candidat este China". Lista de ţinte concentrată pe Taiwan şi organizaţii olimpice, înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, "arată spre China" ca autor al acţiunilor, a adăugat el.
Un alt expert în computere, care cunoaşte studiul şi care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a declarat că aceste intruziuni par să provină din China.
Autorii căutau date despre sisteme militare sensibile ale Statelor Unite, precum şi materiale de la sateliţi de comunicaţii, electronice, companii de gaze naturale şi chiar informaţii de la o companie imobiliară din Florida, a precizat McAfee. Din totalul de 72 de organizaţii compromise, 49 erau din Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu