Urmărește emisiunea live


Ramazan/Ramadan, semnificație. Sărbătoarea musulmanilor

Musulmanii încep sămbătă dimineață Postul din Luna Ramazan, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului - alături de Mărturisirea credinței (Shahada), cele cinci rugăciuni diurne obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) și Contribuția anuală de solidaritate cu nevoiașii (Zakat).

Acest post de primenire va dura 29 de zile, Luna Ramazan fiind considerată o lună a pocăinței și a sacrificiului care celebrează timpul în care profetul Mahomed a primit revelația coranică, conform unui comunicat de presă al Muftiatului Cultului Musulman din România.

"Potrivit Islamului, Luna Ramazan, cea de-a noua lună a calendarului religios anual, semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt, acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Ramazan, în peștera Hira din muntele Nur de lângă orașul Mecca, în anul 610, revelație ce a durat 23 de ani. Învățăturile islamice impun ca timp de 29 de zile credincioșii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post și rugăciune, pentru primenirea corporală și spirituală. Potrivit tradiției și preceptelor religioase, postul negru și efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferință în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cină — Iftar, pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuții sau pelerinii. În aceeași perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor — Sahur, este luată în familie", menționează sursa citată.

Pentru a marca semnificația deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele, la care participă și femeile, încep dimineața cu citirea Coranului Cel Sfânt, de către imami. Seara are loc slujba teraavih, cu participarea bărbaților cât și a femeilor din comunitate.

În Islam, Ramazanul înseamnă abstinență de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează, copii și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior.

Conform Muftiatului, pe parcursul acestei luni, considerată a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament specific preceptelor Islamului, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel