Rămasă fără soldați, Rusia recrutează deținuți pentru războiul din Ucraina

Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels
Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels

Închisorile și corporațiile din Rusia recrutează voluntari pentru a lupta în Ucraina, a informat presa independentă de la Moscova, săptămâna aceasta.

Efortul pare a fi o încercare a armatei ruse de a-și înlocui forțele epuizate în urma unui efort de patru luni de a captura teritorii din sudul și estul Ucrainei, notează The Moscow Times.

Wagner, o companie militară privată, cu legături la Kremlin, ar fi oferit prizonierilor din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod salarii mari și o potențială amnistie pentru șase luni de închisoare, relatează publicația de știri de investigație iStories.

„Rudei mele i s-a spus: „Este foarte greu să detectezi naziștii acolo [în Ucraina], sunt foarte bine pregătiți”, a relatat membrul familiei unui deținut pentru iStories.

„Au spus: „Veți fi în avangarda ajutând la detectarea naziștilor, așa că nu toată lumea se va întoarce.”

Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie cu scopul declarat de „denazificare și demilitarizare” vecinului său pro-occidental. După ce s-a străduit să invadeze capitala Ucrainei, Moscova și-a mutat atenția către estul Ucrainei pentru a doua fază a campaniei, la sfârșitul lunii martie.

În loc de contracte scrise, voluntarilor din închisoare li se oferă promisiuni verbale în valoare de 5 milioane de ruble (90.500 de dolari) plătite familiilor lor în cazul morții lor.

La o închisoare din Sankt Petersburg, 200 de deținuți s-au arătat inițial interesați de ofertă, iar 40 s-au înrolat în cele din urmă, a relatat iStories.

Când rudele deținuților l-au contactat pe directorul aceleiași închisori în legătură cu evenimentul, acesta a spus că aude despre procesul de recrutare pentru „prima oară”, a relatat iStories.

Acțiuni similare de recrutare au fost raportate la două șantiere navale administrate de United Shipbuilding Corporation, firmă deținută de stat, dar și la Metalloinvest, deținută de miliardarul Alisher Usmanov.

Usmanov și United Shipbuilding Corporation se află în prezent sub sancțiuni din SUA, Marea Britanie și UE pentru implicarea lor în conflictul din Ucraina.

„Se pare că i-au ales doar pe cei cu rezidența în Sankt Petersburg [pentru a participa la evenimentul de recrutare]”, a spus un lucrător al șantierului naval al Amiralității, care a refuzat să își ofere numele.

Angajații șantierului naval au fost chestionați ulterior la biroul de înrolare, iar recrutorii au întrebat în cele din urmă: „Sunteți de acord să serviți în baza unui contract?” Niciunul dintre colegii săi nu a fost de acord cu termenii, a declarat muncitorul pentru The Moscow Times.

O nouă moarte bizară în Rusia. Yury Voronov este al șaselea manager cu legături Gazprom mort în condiții suspecte

Un alt director rus de top legat de gigantul energetic Gazprom a fost găsit mort la conacul său, a informat presa locală, potrivit The Independent.

Yury Voronov, șeful unei companii de logistică care deținea contracte profitabile cu Gazprom, a fost găsit mort într-o piscină din curtea casei lui, într-o suburbie de lux, lângă Sankt Petersburg. Se pare că rusul a murit în urma unei împușcături în cap. Voronov a fost fondatorul și CEO-ul companiei de transport și logistică Astra-Shipping, care a lucrat cu Gazprom în Arctica.

Potrivit publicației rusești 47news, un pistol a fost găsit în apropierea piscinei, iar la fundul acesteia erau mai multe carcase de gloanțe. Trupul lui Voronov fost găsit luni în jurul orei 14.

Soția lui Voronov ar fi spus poliției că bărbatul a băut mult în ultima perioadă din cauza unor certuri cu contractanții și partenerii săi de afaceri. Moartea sa este cel puțin a șasea legată de industria rusă de gaze în ultimele luni.

Leonid Shulman, șeful serviciului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort lângă Leningrad la 30 ianuarie 2022. La doar o lună după aceea, Alexander Tyulakov, director general adjunct la Gazprom, a fost găsit mort în garajul său, pe 25 februarie.

Mikhail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina, care nu avea legătură cu Gazprom, dar și-a făcut avere din petrol și gaze, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie. Poliția din Surrey nu a tratat moartea ca fiind suspectă. Cadavrele fostului vicepreședinte al Gazprombank Vladislav Avayev, ale soției și ale fiicei sale au fost găsite la Moscova pe 18 aprilie. Igor Volobuev, fost vicepreședinte la Gazprombank, a declarat pentru CNN că nu crede că decesele nu sunt cauzate de crimă urmată de sinucidere, așa cum sugerase poliția.

"Slujba lui a fost să se ocupe de private banking, asta înseamnă să aibă de-a face cu clienți VIP. El era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci s-a sinucis? Eu nu cred acest lucru. Cred că știa ceva și că reprezenta un fel de risc.", a spus Volobuev.

O zi mai târziu, un manager de top al producătorului de gaze Novatek, care este parțial deținut de Gazprom, Sergey Protosenya a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel