Prima deplasare în stăinătate a lui Putin după invadarea Ucrainei de către Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în Tadjikistan şi în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, a informat duminică televiziunea de stat rusă.

Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1, a declarat că Vladimir Putin va efectua o vizită în Tadjikistan şi în Turkmenistan, înainte de a-l primi la Moscova pe preşedintele indonezian Joko Widodo, potrivit Agerpres.

La Duşanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniţă comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara ţării.

Vladimir Putin va asista apoi la Aşhabad la summitul naţunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.

Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie "fără limite", cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Un moment de suspans provocaseră sâmbătă seara o serie de media ruse, care au relatat că Putin a sosit seara târziu de urgenţă la Kremlin şi au difuzat imagini cu convoiul prezidenţial care se îndrepta spre sediul preşedinţiei ruse, sugerând că şeful statului ar urma să facă o declaraţie.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat că preşedintele rus sosit în toiul nopţii la Kremlin ar fi intenţionat să facă vreo declaraţie.

Înainte de aceasta, Putin se întâlnise cu liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, la Sankt-Petersburg.

Lukaşenko a spus că blocarea tranzitului anumitor mărfuri către Kaliningrad "este egală cu o declaraţie de război" şi că speră într-un răspuns dur şi 'în oglindă' din partea Rusiei la aceste "acţiuni ostile" ale Lituaniei, conform Ukrainska Pravda.

Putin l-a asigurat pe Lukaşenko că Rusia va furniza arme adecvate armatei belaruse pentru a consolida apărarea aşa-zisei 'Uniuni statale' pe fondul acţiunilor agresive ale Occidentului.

Rusia încearcă să atragă Belarus în războiul său împotriva Ucrainei prin provocări vizând infrastructuri şi populaţia civilă, în special, în oraşul belarus Mozîr, relatează media ucrainene. Acolo ar fi sosit deja grupuri de sabotori, deghizaţi în civili, care includ ofiţeri ai GRU-ului rus şi mercenari de la companii militare private ruseşti.

Citește și...

Putin l-a schimbat pe generalul Dvornikov. De ce este nemulţumit

Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova a concediat recent mai mulţi generali, inclusiv pe generalul Dvornikov şi pe comandantul Forţelor Aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdiukov. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar acest lucru vine după săptămâni de zvonuri neconfirmate privind nemulţumirea lui Putin faţă de performanţele sale, relatează The Telegraph.

Deşi se află la comanda forţelor ruseşti care luptă în Ucraina din aprilie, generalul Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună. În acest timp, principala victorie a armatei ruse a fost să avanseze spre capturarea oraşului Severodoneţk din Donbas, scrie Mediafax.

Putin, nemulţumit de cât a durat cucerirea Donbas-ului

Cu toate acestea, armata Moscovei a fost încercată de rezistenţa ucraineană, infanteria sa neputând să revendice multe oraşe ca fiind capturate, în ciuda faptului că au fost aproape nivelate de artileria rusă.

Probabil că generalul Dvornikov a avut pur şi simplu nevoie de prea mult timp pentru a captura Donbasul, care a fost ţinta prioritară a lui Putin de când a eşuat să captureze Kievul în martie, a declarat Samuel Ramani, cercetător asociat la Royal United Services Institute din Londra.

"Lui Dvornikov i s-a dat o dată limită -10 iunie- pentru a cuceri Severodonetsk şi, deşi a ratat acest termen, a folosit tacticile sale ofensive caracteristice stilului Alep", a spus el. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel