Putin începe să creadă, în cele din urmă, în schimbările climatice: Incendiile de pădure vin pe fondul unei călduri ''anormale''

Incendiu de padure
Incendiu de padure

Rusia se confruntă cu o "situaţie dificilă" din cauza incendiilor de pădure pe fondul unei călduri "anormale", în special într-o regiune din apropierea Moscovei, cerul capitalei fiind acoperit cu regularitate de fum, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

"Din cauza condiţiilor meteorologice dificile, situaţia este grea într-o serie de regiuni din partea europeană a ţării", a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni prin videoconferinţă cu responsabili regionali despre incendiile de pădure.

"Este vorba în primul rând de incendiile de pădure din regiunea Riazan", situată la circa 250 de kilometri est de Moscova, a precizat el.

Conform serviciilor locale de salvare, incendiile de pădure au devastat peste 11.700 de hectare în regiunea Riazan, pe fondul unor temperaturi zilnice care depăşesc 31 de grade Celsius, însoţite de rafale de vânt cu o viteză de 10 metri pe secundă.

Peste 9.500 de pompieri şi alţi membri ai serviciilor de intervenţie au fost mobilizaţi pe teren pentru a lupta împotriva focului, precum şi opt avioane specializate şi şapte elicoptere, a declarat la rândul său guvernatorul interimar al regiunii, Pavel Malkov, în cadrul reuniunii prezidate de Putin.

"Este o mare provocare", a spus el, subliniind că "nu există precipitaţii şi nu ne aşteptăm la ele nici în perioada următoare".

Malkov s-a declarat totuşi încrezător că incendiile "vor fi puse sub control în două sau trei zile şi stinse în totalitate în una-două săptămâni".

Săptămâna trecută, fumul cauzat de incendii, care erau deja în desfăşurare de câteva zile, a acoperit în cele din urmă părţi din capitala Moscova. Luni, fumul şi mirosul de ars erau încă prezente în mai multe cartiere ale oraşului.

Primăria Moscovei a reacţionat ferm trimiţând în regiunea Riazan 8.500 de pompieri pentru a stinge focul, ca întărire pentru cei o mie de pompieri locali deja mobilizaţi.

"Fumul acoperă periodic Moscova, însă situaţia este în prezent mai uşor de controlat", a declarat miercuri primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, în faţa lui Putin.

Rusia este lovită de câţiva ani de cele mai grave incendii de pădure, în special în Siberia şi în Extremul Orient, zona uriaşe şi greu accesibile.

Ironia sorții: Lukaşenko felicită poporul ucrainean de Ziua Independenţei, după ce l-a ajutat pe Putin să terorizeze civilii

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, care a invadat în urmă cu şase luni Ucraina, a adresat miercuri un mesaj de felicitare poporului ucrainean cu prilejul Zilei Independenţei acestui stat, a anunţat serviciul său de presă, transmite AFP.

Sunt convins că divergenţele actuale nu pot distruge baza multiseculară a relaţiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două ţări, a precizat în acest mesaj preşedintele Lukaşenko.

Belarusul va continua să se pronunţe pentru consolidarea contactelor prieteneşti pe baza respectului reciproc la toate nivelurile cu Kievul, a dat el asigurări.

Preşedintele belarus le urează ucrainenilor un cer paşnic, toleranţă, curaj şi forţă pentru a reveni la o viaţă bună, a adăugat serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

Fostă republică sovietică, Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei miercuri, zi în care marchează totodată şi împlinirea a şase luni de la invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Principal aliat al Moscovei, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere în Belarus din 1994, a pus teritoriul ţării sale la dispoziţia armatei ruse pentru ca aceasta să-şi poată lansa invazia asupra Ucrainei la 24 februarie, comentează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel