Putin ar urma să meargă în vizită în China, în luna mai - Reuters

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin va călători în China în luna mai pentru discuții cu Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima călătorie în străinătate din noul său mandat prezidențial, conform a cinci surse familiare cu situația.

Guvernele occidentale au condamnat luni realegerea lui Putin ca fiind nedreaptă și nedemocratică. Însă China, India și Coreea de Nord l-au felicitat pe liderul veteran pentru extinderea domniei sale cu încă șase ani, evidențiind linii geopolitice care s-au adâncit începând cu invazia Rusiei din Ucraina din 2022, potrivit Reuters.

„Putin va vizita China," a declarat una dintre surse, care a vorbit sub protecția anonimatului, pentru Reuters. Detaliile au fost confirmate independent de alte patru surse, care de asemenea au vorbit sub protecția anonimatului.

O altă sursă a declarat că vizita lui Putin în China probabil va avea loc în a doua jumătate a lunii mai. Două dintre surse au spus că vizita lui Putin va avea loc înaintea călătoriei planificate a lui Xi în Europa.

Administrația Kremlinului a refuzat să comenteze. Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

China și-a consolidat legăturile comerciale și militare cu Rusia în ultimii ani pe măsură ce Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni ambelor țări, în special Moscovei pentru invazia din Ucraina din 2022. Cele două țări au declarat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul la doar câteva zile înainte de invazie.

Ceremonia formală de învestire a lui Putin în funcția de președinte este programată să aibă loc în jurul datei de 7 mai.

Putin le-a spus reporterilor duminică că Rusia și China împărtășesc o viziune globală similară, au relații rezistente datorită relațiilor personale bune dintre Putin și Xi și că Moscova și Beijingul vor dezvolta legăturile în continuare.

Xi a vizitat Rusia în prima sa călătorie în străinătate post-pandemie în martie anul trecut, la scurt timp după ce și-a început al treilea mandat ca președinte al Chinei.

Cei doi lideri au lăudat prietenia lor personală strânsă și s-au întâlnit de peste 40 de ori, cel mai recent în octombrie când Putin a fost oaspetele de onoare la summitul Belt and Road al Chinei de la Beijing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel