Epurare masivă în armata Rusiei. Care e planul lui Putin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Într-un gest dramatic ce a surprins atât observatorii interni cât și pe cei internaționali, președintele rus Vladimir Putin a inițiat o epurare militară masivă, sugerând că răbdarea sa a ajuns la limită. 

În săptămânile de după demiterea ministrului apărării Serghei Șoigu de către Vladimir Putin, serviciul de securitate FSB al Rusiei a inițiat o serie de cazuri de corupție la nivel înalt împotriva unui ministru adjunct și a unor șefi de departamente, ceea ce mulți observatori interni numesc acum o epurare în ministerul apărării, scrie The Guardian.

Andrei Belousov, economistul tehnocrat numit pentru a-l înlocui pe Șoigu, are mandatul de a reduce corupția în ministerul apărării și de a eficientiza producția militară pentru un război de lungă durată împotriva Ucrainei, care ar putea fi decis în mare parte de producția industrială.

Foști oficiali din ministerul apărării și Kremlin, foști ofițeri și observatori străini au declarat că este probabil ca plecarea lui Șoigu și pierderea protecției acestuia să fi permis FSB-ului, departamentul rus de securitate responsabil pentru investigații interne, să elimine oficiali puternici într-o luptă pentru putere care ar putea avea efecte de repercusiune asupra modului în care Rusia luptă în războiul din Ucraina. "FSB-ul a reușit în sfârșit să-și înfigă colții în ministerul apărării și în statul major general", a spus căpitanul John Foreman, fostul atașat de apărare al Marii Britanii la Moscova, care a declarat că crede că arestările ar putea continua după ce "răbdarea lui Putin s-a epuizat în sfârșit".

"Șoigu și Gherasimov ofereau o barieră, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva", a spus el. "Șoigu a ținut FSB-ul departe de minister pe durata mandatului său, au fost foarte puține arestări. Odată ce FSB-ul își înfige colții în tine, cine știe cât de departe vor merge."

Pe parcursul războiului din Ucraina, Șoigu și Gherasimov au fost criticați de susținătorii războiului pentru eșecurile militare și incapacitatea lor de a eradica corupția endemică din cadrul forțelor armate. Vara trecută, această nemulțumire a atins apogeul când Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, a inițiat o revoltă nereușită împotriva liderilor militari.

Rivalitățile interagenții sunt adânc înrădăcinate în Rusia, iar demiterea lui Șoigu ar putea fi o oportunitate pentru investigatorii din FSB și comitetul de investigații de a relua cazurile penale împotriva celor de la vârful ierarhiei militare, în încercarea de a obține promovări și recunoașteri.

"Este visul oricărui investigator să bage un ministru adjunct al apărării în închisoare, este ceva măreț, visul unei vieți", a spus un fost oficial de la Kremlin. "Primești noi epoleți pentru asta, o promovare, un fel de premiu. Îți poți câștiga o reputație pentru asta."

În cazul urmăririlor penale la nivel înalt, oficialul a spus că Putin ar fi probabil informat înainte de a se cere un mandat de arestare. Dar, a adăugat el, este puțin probabil ca dosarele de corupție să fie inițiate de Kremlin însuși.

În decursul unei luni, patru oficiali de top din ministerul apărării au fost arestați sub acuzații de corupție, marcând cea mai semnificativă represiune din ministerul apărării din ultimii ani. Epurarea a început pe 23 aprilie cu arestarea șocantă a veteranului ministru adjunct al apărării, Timur Ivanov, pentru suspiciuni de luare de mită.

Referindu-se la seria recentă de arestări, Kremlinul a negat joi orice sugestie de represiune în cadrul ministerului apărării.

"Lupta împotriva corupției este o muncă constantă", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor joi. "Nu este o campanie, este o muncă constantă și continuă."

Ivanov a fost un confident de lungă durată și protejat al lui Serghei Șoigu. Reținerea sa este considerată a fi pus bazele demiterii lui Șoigu, care a fost ulterior înlocuit în funcția de ministru al apărării de către Belousov.

În săptămânile care au urmat, alți oficiali de rang înalt au fost reținuți. Printre aceștia se numără Iuri Kuznețov, șeful departamentului de personal al ministerului, și Vadim Șamarin, șeful departamentului de comunicații al statului major general rus. La câteva ore după arestarea lui Șamarin de joi, comitetul de investigații al Rusiei a raportat și reținerea unui alt oficial din ministerul apărării - Vladimir Verteletsky, care conducea o divizie în departamentul de achiziții de stat al ministerului.

În timp ce Kremlinul a anunțat la începutul acestei luni că generalul rus de top, Valeri Gherasimov, șeful statului major general, își va păstra poziția, arestarea lui Șamarin, un adjunct direct al lui Gherasimov, ar putea slăbi poziția generalului în cadrul ierarhiei militare.

"Probabilitatea demiterii lui Gherasimov a crescut. Aș vinde acum acțiunile mele în el", a spus Foreman.

Un fost oficial din ministerul apărării a spus că arestările au arătat că balanța puterii s-a înclinat în favoarea serviciilor de securitate ale Rusiei, în timp ce armata pare a fi în dezordine.

"Departamentul de operațiuni de contrainformații al FSB (divizia 1) devine din ce în ce mai puternic. Dețin toate cărțile și strâng șuruburile", a spus oficialul, care a lucrat îndeaproape cu Ivanov și Șoigu.

"Nu este că sosirea lui Belousov a dus la epurări, ci plecarea lui Șoigu și a resursei sale de strongmen a permis arestarea", a continuat oficialul. "Șoigu, în cele din urmă, a fost un silovik [membru al elitei de securitate] și a avut sprijinul lor."

Procurorii ruși au urmărit și un general superior cunoscut pentru criticile sale la adresa lui Șoigu și Gherasimov.

General-maior Ivan Popov, care a comandat forțele combinate 58, a spus vara trecută că a fost concediat după ce a adus în discuție probleme pe câmpul de luptă, inclusiv lipsa focului de contrabaterie și decesele și rănirile suferite de armată din cauza atacurilor ucrainene. Popov, despre care presa rusă a spus că este acuzat de furtul a 100 de milioane de ruble (868.569 lire sterline) de metal, a fost arestat marți și plasat în arest preventiv.

Gleb Irisov, fost locotenent în forțele aeriene ruse, care a părăsit armata în 2020, a declarat că a vorbit cu o sursă din FSB înainte de arestări, care i-a spus că epurarea în ministerul apărării ar fi determinată în principal de eșecurile sale în Ucraina.

"Sub Serghei Șoigu, ministerul apărării a fost puternic influențat de rețeaua sa personală", a spus Irisov. "De la comandanții superiori până la personalul inferior, pozițiile cheie au fost ocupate de oamenii lui Șoigu – prieteni sau prieteni ai prietenilor. El a creat chiar și numeroase poziții de adjuncți special pentru aliații săi."

Acestea au inclus o presupusă amantă a lui Serghei Șoigu, care a condus companii care au câștigat milioane de lire sterline din contracte cu ministerul apărării.

Irisov a spus că a descoperit în mod regulat echipamente substandard în armată, inclusiv becuri care se topeau la viteze supersonice în timp ce zburau cu avioanele de apărare modernă Su-35 din Rusia, precum și camioane și sisteme de apărare aeriană de proastă calitate, incapabile să doboare drone moderne. El a spus că, în parte, deficiențele lor erau rezultatul corupției sub Șoigu.

"Calitatea generală a armatei a avut de suferit pentru că fondurile erau în mod regulat deturnate", a spus el. "Exercițiile militare existau adesea doar pe hârtie, deoarece banii alocați erau sifonați."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel