Puigdemont, guvern Catalonia. Madridul, mișcare de ultimă oră

Guvernul Spaniei a făcut un prim pas pentru prevenirea realegerii fostul lider catalan Carles Puigdemont la conducerea acestei regiuni spaniole, a anunţat joi vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, potrivit Reuters.

Puigdemont trăieşte la Bruxelles pentru a evita să fie arestat în legătură cu încercarea sa de a forţa obţinerea independenţei Cataloniei în octombrie, el fiind inculpat pentru rebeliune şi răzvrătire. Preşedintele nou ales al parlamentului catalan l-a nominalizat luni pe Puigdemont drept singur candidat la conducerea regiunii.

"Circumstanţele actuale nu permite învestirea sa", a declarat, într-o conferinţă de presă la Madrid, Soraya Saenz de Santamaria, făcând referire la faptul că există un mandat de arestare împotriva lui Puigdemont în Spania.

Ea a spus că guvernul de la Madrid a cerut Consiliului de Stat (consiliul suprem consultativ) să îşi expună opinia în legătură cu posibilitatea de a ataca în apel la Curtea Constituţională decizia preşedintelui parlamentului catalan de a-l desemna pe Puigdemont drept singur candidat la conducerea regiunii.

Dacă poziţia Consiliului de Stat va fi similară cu cea a guvernului de la Madrid, imediat va fi înaintat apelul la Curtea Constituţională, a explicat ea.

Parlamentul Cataloniei trebuie să organizeze prima rundă de vot pentru alegerea unui nou lider regional până la 31 ianuarie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel