Puigdemont ameninţă: Situația va fi "și mai gravă"

 Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Măsurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezintă un atac "frontal" la adresa mai multor articole ale Constituției spaniole, consideră liderul catalan Carles Puigdemont. Acesta susține, într-o scrisoare trimisă joi Senatului, că punerea sub tutelă a regiunii pe care o conduce "va lipsi poporul Cataloniei de instituțiile sale" și va duce la o "situație și mai gravă".

"Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situație gravă extraordinară se va crea o situație extraordinară încă și mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei", subliniază el în scrisoare, în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituției spaniole. În această ultimă scrisoare de nouă pagini, el informează Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei.

Acesta ar putea să se exprime după ora locală 17:00 (15:00 GMT) în fața unei comisii de 27 de membri care urmează să dezbată aplicarea Articolului 155, niciodată pus în practică până acum, care permite guvernului să ia măsuri atunci când una dintre regiunile autonome ale țării nu își respectă obligațiile.

Senatul urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri, la începutul lui 2018, în această regiune.

[citeste si]

În argumentația sa, liderul separatist catalan citează Constituția spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul și nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democrație în Spania. El subliniază, în special, că Articolul 155 permite să fie date "instrucțiuni", și nu "îndepărtarea" sau "înlocuirea" autorităților unei regiuni autonome. Pe de altă parte, remarcă Puigdemont, "Senatul nu poate semna un cec în alb guvernului central" și cu atât mai puțin să autorizeze măsuri care pot aduce atingere "autonomiei naționalităților și regiunilor care alcătuiesc Spania".

Carles Puigdemont susține că măsurile anunțate de guvernul condus de premierul Mariano Rajoy încalcă în special articolele referitoare la "dreptul la autonomia politică a regiunilor". Cu toate acestea, majoritatea sa separatistă s-a pus mai presus de Constituție atunci când a organizat referendumul privind autodeterminarea, interzis de lege, la 1 octombrie, notează AFP, preluată de Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel