PSD-PNL, războiul banilor: Fond Suveran vs. Fond de Dezvoltare

 

Economistul Lucian Isar a analizat programele economice ale celor două mari partide ale scenei politice, PSD și PNL.

"Programul PSD este foarte bine țintit din punct de vedere electoral, fiecare lentilă de votant primește câte ceva. Dacă ești într-o anumită categorie socio-economică, în programul PSD ai ba 2% creștere, ba o reducere de taxe. E foarte bine țintit, segmentat electoratul. Este o colecție de promisiuni țintite. Fiecare categorie care se presupune că va merge la vot primește câte ceva. Li se dă. Din păcate, nu se închide suma, contabil vorbond, pentru că poți să întrebi: să promiți poate oricine, dar de unde banii? Balanța între cheltuielile cu promisiunile și veniturile prognozate nu se închide”.

Premieră:Liberalii propun structuri care să creeze bună-stare

”Diferența la liberali este că prima dată ei propun niște structuri care-ți oferă siguranța că vor genera bunăstare și fluxuri de venit și după aceea îți spune cum va fi împărțit acest surplus în numite zone, sănătate, educație", a explicat Lucian Isar, întrebat prin ce se diferențiază programul de guvernare al PNL de cel al PSD.

[citeste si]

Economistul a continuat analiza, vorbind despre fondul suveran propus de PSD și de cel de dezvoltare al liberalilor. 

Lupta fondul suveran vs. fondul de dezvoltare

"PSD propune un fond suveran. un astfel de model există în România, la Ministerul Energiei, se numește Societatea de Administrate a Participațiilor în Energie. Practic, se vine cu o extindere a conceptului respectiv, o suprastructură, o nouă oragnigramă, asta e ce propune fondul PSD.

Fondul liberal are cu totul altă viziune, este un fond de dezvoltare. Este similar cu propunerea fondului Juncker, este similară cu propunera fondului din Polonia și pleacă de la o necesitate de finanțare. După cum știți, în momentul în care se vorbește de autostrada Iași-Tg. Mureș, toată lumea spune: da, foarte bună idea, dar nu știm să o finanțăm. Nu poate fi finanțată de la bget, că nu avem bani, nu poate fi finanțată de la fonduri europene, că nu se califică, deoarece nu am știut să negociem, și, prin urmare, această structură de fond propune schema de finanțare pentru o astfel de autostradă. Tot fondul ăsta răspunde la o întrebare: de ce nu găsim bani pentru finalizarea Centurii București. Fondul spune bine, am înțeles, timp de 20 de ani nu ați știut să finanțati, fondul ăsta știe și vă spune cum să finanțați. (...)  

Este un fond de dezvoltare care reușește să cofinanțeze, să finanțeze, să participle la capitalul diferitelor proiecte. Acest fond nu poate să funcționeze decât în tandem cu o bancă, o bancă de tip Banca de Investiții și Dezvoltare pe care noi nu o avem până acum în România", a detaliat Lucian Isar.

Declarația integrală de la minutul 33:25

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel