Provincie vecină Crimeii forțează un referendum de alipire la Rusia

Separatiștii din provincia Kherson, aflată în nordul peninsulei Crimeea, forțează un referendum de alipire la Rusia, o acțiune pe care un lider local o denunță ca fiind o "trădare", scrie foxnews.com.

Inițiativa separatiștilor ar putea fi întărită de prezența soldaților ruși, a protestatarilor pro-Moscova și de o propagandă pe care Kievul a acuzat-o în cazul Crimeii.

Majoritatea populației din Kherson este formată din etnici ruși.

"Nu vom accepta ca țara să fie ruptă și mai mult", a declarat Mykola Mikolayenko, primarul capitalei provinciei, în fața consiliului orașului, adunat vineri, unde era de așteptat ca un referendum să fie propus. "Dacă membrii pro-ruși ai Consiliului vor ca Kherson să se alăture Rusiei, ar face bine să se mai gândească. Asta nu va fi tolerat. E trădare".

Cu o zi în urmă, Mikolayenko le-a vorbit reporterilor despre un telefon misterios prin care i s-a transmis că membri ai partidului fostului președinte Ianukovici încearcă să treacă o moțiune pentru organizarea unui referendum pe modelul celui din Crimeea.

Agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au confirmat pentru FoxNews.com  că au vorbit cu Mikolayenko despre telefonul în cauză, primit de la o femeie care a pretins că face parte din Administrația Putin.

Kherson are o importanță vitală pentru că leagă Crimeea, prin cale ferată, de Ucraina continentală și furnizează peninsulei mare parte din necesarul acesteia de mâncare, apă și electricitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel