EXCLUSIV  Protocol SRI - PG. Lucian Bolcaș: Ăsta e scopul!

Lucian Bolcaș
Lucian Bolcaș

Protocoalele dintre SRI și Parchetul General au fost aspru criticate de avocatul Lucian Bolcaș, care susține că reprezintă "putreziciunea interioară a propriului nostru stat".

Dezvăluirea existenței a două protocoale între Serviciul Român de Informații și Parchetul General, unul secret și unul nesecret, a creat dezbateri aprinse în ultimele ore. Avocatul Lucian Bolcaș susține că este vorba de mai mult decât protejarea populației prin prevenirea și combaterea terorismului. "Substratul era necesitatea de a se desfășura niște anchete penale și a se obține informații pentru aceste anchete penale dincolo de orice protecție acordată cetățeanului. Există o sorginte, este principiul statelor totalitare. (...) Acestui Serviciu Român de Informații a trebuit să i se dea nu numai atribuții de culegere de informații care să fie servite organelor democratice. Aceste protocoale reprezintă posibilitatea organelor de urmărire penală prevăzute în legile în vigoare de a acționa dincolo de elementele acestei legi și în același timp, pe de altă parte, posibilitatea organelor de informații de a lua măsuri imediate, evident, prin brațul altora. La noi ar trebui cineva să urmărească câte procese s-au declanșat de către SRI, chiar dacă cei care semnau datele de trimitere în judecată erau reprezentați de organe legale, DNA-ul. Ăsta e scopul", a declarat Lucian Bolcaș pentru DC News

Cât despre protocolul nesecret, avocatul susține că "a avut în vedere stabilirea unor atribuții clare a SRI-ului, de cercetare penală și represiune penală, care să aibă o scuză a necomunicării publice așa cum este principiul oricărui proces penal democratic".  

"Se încearcă impunerea dictaturii președintelui"

Avocatul Lucian Bolcaș consideră că ceea ce se întâmplă acum în România, la nivel de servicii de informații și instituții publice, arată o încercare de transformare a republicii într-o "dictatură a președintelui". "Este putreziciunea interioară a propriului nostru stat pe care îl denumim democratic. Se întâmplă ceea ce spun teoreticienii germani ai statului de drept, acest minunat concept, și anume că anumite organe menite să aplice legea își acaparează puterea pentru ei. Dumneavoastră nu vedeți că la ora actuală se încearcă să se transforme o republică semiparlamentară într-o dictatură a președintelui? Se încearcă impunerea dictaturii președintelui prin intermediul organelor de justiție, adică președintele numește procurorul general, numește președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, numește șefii unor structuri ale Ministerului Public, președintele este cel care pune directorii SRI și SIE. Președintele își numește în primul rând conducătorii principalului aparat represiv al statului pe care poate să îl folosească în folosul său exclusiv, ceea ce se întâmplă la noi. Numai că la noi suntem într-o poziție a formelor fără fond. Mai întâi, i-am creat acest cadru președintelui și acum căutăm o figură care să se lipească de folosirea acestor mijloace", a conchis Bolcaș.

Citește și Protocol SRI - PG. Marincea (SRI): Au existat două protocoale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel