Protocol-cadru între trei ministere pentru implementarea serviciilor comunitare integrate

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, au semnat Protocolul cadru de colaborare în vederea implementării unei abordări integrate a serviciilor comunitare necesare prevenirii excluziunii sociale şi combaterii sărăciei, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Ordinul stabileşte ca asistentul social, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar, consilierul şcolar/mediatorul şcolar şi consilierul de ocupare să intervină împreună pentru sprijinirea persoanelor sărace din fiecare comunitate, scrie Agerpres.

Documentul prevede ca la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale să se semneze protocoale de colaborare între serviciul public de asistenţă socială din cadrul primăriei, inspectoratul şcolar judeţean, direcţia de sănătate publică, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială etc., pentru asigurarea abordării integrate a cazurilor sociale din comunităţile vulnerabile.

Furnizarea integrată a serviciilor comunitare este legată de abordarea sistemică a nevoilor şi de corelarea acestora cu pachetele de servicii din domenii diferite pentru reducerea suprapunerilor, armonizarea resurselor şi crearea unui proces sustenabil de ieşire din sărăcie şi de integrare socială şi economică.

Abordarea integrată vizează ariile considerate relevante în procesul de combatere a excluziunii sociale şi a sărăciei: asistenţa socială, sănătatea, educaţia, ocuparea, locuirea şi accesul la documente de identitate. Ministerele semnatare vor colabora pentru asigurarea cadrului metodologic, juridic şi financiar necesar pentru ca administraţiile publice locale să răspundă nevoilor cu care se confruntă persoanele care trăiesc în sărăcie. Abordarea integrată a evaluării nevoilor şi a intervenţiei vizează: asistentul social, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar, consilierul şcolar/mediatorul şcolar şi consilierul de ocupare, în acord cu atribuţiilor pe care aceştia le au, conform prevederilor legale.

Metoda de lucru în cadrul serviciilor comunitare integrate va fi managementul de caz, care presupune includerea unui mecanism de coordonare a specialiştilor din diferite domenii. Practic, asistentul social care asigură managementul de caz contactează, în funcţie de nevoile identificate, personalul din domeniile evidenţei populaţiei, ocupării, sănătăţii, educaţiei, evaluării persoanelor cu dizabilităţi, protecţiei copilului, asistenţei victimelor violenţei domestice etc.

Potrivit comunicatului, printr-o astfel de abordare creşte accesul persoanei la servicii, impactul serviciilor furnizate, gradul de valorificare a resurselor persoanei, familiei ori comunităţii, dar mai ales sustenabilitatea intervenţiei pentru ieşirea din starea de vulnerabilităţi multiple. Documentul mai prevede, pentru accesarea eficientă a resurselor, că Ministerul Muncii elaborează harta serviciilor comunitare, care va conţine furnizorii de servicii sociale, educaţionale, medicale şi de ocupare, va fi accesibilă în format online şi va avea un sistem dinamic de actualizare a datelor.

Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Pentru asigurarea implementării serviciilor comunitare integrate, cele trei ministere au înaintat Ministerului Fondurilor Europene o propunere de proiect necompetitiv prin care să fie implementat acest model de abordare integrată. Prin proiect, conceptul va fi pilotat în 100 de comunităţi identificate deja ca fiind în sărăcie extremă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel