Protestele din Sri Lanka. Mai mulți guvernatori și liderul băncii centrale au demisionat

Sursă foto: Twitter (@Kavinthans)
Sursă foto: Twitter (@Kavinthans)

Protestele din Sri Lanka au dus la demisia unor miniștri din cabinetul aflat la guvernare. 

O serie de miniștri din cabinetul aflat la guvernare și guvernatorul băncii centrale și-au dat demisia în Sri Lanka, în timp ce protestatarii din capitală își continuă manifestațiile pe fondul celei mai grave crize economice a țării din ultimele decenii, scrie CNN

Ministrul Justiției și ministrul Tineretului și Sportului, care este, de altfel, și nepotul Președintelui, sunt printre cei care fie și-au dat demisia, ori fie și-au semnalat intenția de a face acest lucru.

Inflație, devalorizarea monedei și pene de curent

Protestele au urmat săptămânilor de agitație din societate, determinate de o criză valutară a națiunii insulare, care a forțat o devalorizare a monedei și a dus la creșterea vertiginoasă a costului bunurilor de bază, cum ar fi alimente, medicamente și combustibil. Cozile lungi la supermarketuri, benzinării și farmacii au pus la încercare răbdarea publicului, la fel ca și întreruperile de curent care țineau mai bine de jumătate de zi. 

Furia publicului s-a transformat în proteste violente în Colombo săptămâna trecută, demonstranții aruncând cărămizi și incendiind fațada reședinței președintelui Gotabaya Rajapaksa. Ca răspuns, guvernul a declarat vineri starea de urgență, impunând o oprire a accesului în anumite părți ale orașului și blocând platformele de social media la nivel național. Ultimele proteste au avut loc duminică, sfidând interdicția de acces, și au continuat până luni.

Proteste la casa președintelui

Poliția din Sri Lanka a impus restricții de acces și a dat cu gaze lacrimogene asupra demonstranților care protestau împotriva penuriei accentuate de alimente, combustibili și energiei electrice în fața casei președintelui. Protestatarii agitați au năvălit prin baricadele poliției și au fost acuzați că au incendiat un autobuz joi seară, scrie BBC. 

Președintele Gotabhaya Rajapaksa a dat vina pe „elementele extremiste” pentru protestele din apropierea casei sale. Sri Lanka se află în mijlocul unei crize valutare care a paralizat economia.

Țara se confruntă cu întreruperi de curent de 13 ore, cu lipsa de combustibil, alimente esențiale și medicamente, iar furia publicului a atins un nou maxim. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel