Proteste studenți. Prezența din fața Ministerului Educației, dezamăgitoare

 Aproximativ 30 de studenţi şi profesori protestează marţi în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, principala nemulţumire fiind legată de modul de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior pentru anul universitar 2018-2019. 

Reprezentanţii studenţilor şi profesorilor care protestează au fost primiţi la discuţii de către ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa. 

Protestatarii afişează pancarte pe care scrie : "Demisia", "Solidaritate", "Acces la educaţie". 

Unul dintre protestatari, lectorul de la SNSPA Claudiu Crăciun, a spus că sistemul universitar românesc este subfinanţat. 

Realitate dură 

"Noi plecăm de la realitatea dură care trebuie schimbată: învăţământul universitar din România este cronic subfinanţat. Faptul că există o finanţare cronică, asta aruncă universităţile într-o luptă pentru supravieţuire şi resurse. Această luptă pentru supravieţuire şi resurse are rezultate diferite de la ministru la ministru.(...) Noi în primul rând cerem creşterea finanţării pentru educaţie universitară. Credem că toate universităţile, şi mici şi mari, trebuie să fie finanţate mai bine, inclusiv cu locuri mai multe la toate nivelurile, plus o sumă mai mare per student şi în acelaşi timp, aceste alocări să fie totuşi transparente, pentru că motivele invocate pentru aceste tăieri sunt cvasi-inexistente, ele nu se leagă criteriile de rezultatele respective", a spus Crăciun. 

El a afirmat că protestatarii solicită revenirea la numărul iniţial de locuri, iar în domeniile pe care ministerul le doreşte întărite să existe alocări suplimentare. 

"Nu înţelegem de ce pentru a stimula nişte domenii trebuie să tai din altă parte, mai ales că toate statisticile europene ne arată că raportul dintre cei care finalizează studiile socio-umane şi cei care finalizează studii să spunem inginereşti este de trei sau doi la unu. Şi în exact situaţia asta suntem noi", a spus Crăciun. 

El consideră că motivele reale care au stat la baza alocării cifrelor de şcolarizare ar fi "de ordin politic, de ordin personal", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel