Proteste la Bratislava împotriva extremismului şi discriminării, după un atac mortal lângă un bar gay

Freepik
Freepik

Mii de persoane s-au adunat, duminică, în centrul Bratislavei, capitala Slovaciei, pentru a protesta împotriva extremismului de dreapta şi discriminării faţă de minorităţile sexuale, la patru zile după ce doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal lângă un celebru bar gay din oraş, relatează DPA.

'Nu vom tăcea!', au scandat demonstraţii în marşul lor prin centrul oraşului spre parlamentul slovac. Protestatarii au purtat bannere cu prenumele victimelor scrise pe ele, Juraj şi Matus, precum şi cu sloganuri ca 'Viitorul este antifascist'.

Prieteni apropiaţi ai victimelor au luat de asemenea cuvântul la demonstraţie, care a fost organizată de asociaţia studenţească queer Light. Marşul vine după ce un atacator a împuşcat mortal doi bărbaţi şi a rănit grav o chelneriţă miercuri lângă un celebru bar gay din centrul Bratislavei. Atacatorul a postat apoi pe reţelele de socializare o serie de mesaje de ură şi un fel de manifest cu conţinut homofob şi de extremă-dreapta, după care s-a sinucis.

Media a acuzat legea privind instigarea pe internet şi comentariile dăunătoare ale politicienilor despre minorităţile sexuale din Slovacia, o ţară extrem de conservatoare, unde majoritatea populaţiei este catolică. 

Vezi și:

 

 

Protest 15 octombrie 2022 în București. Precedent periculos pentru România care a mai fost condamnată că încalcă tratatele UE

 

Vlad Viski de la Asociația MozaiQ a venit cu încă un motiv pentru protestul care va avea loc sâmbătă în București.

„Imaginează-ți că partenerul tău, de 10 ani, moare și tu ești pus în situația următoare: familia lui îți dă 3 zile să părăsești casa în care ați locuit împreună în ultimul deceniu, tu nu mai ai dreptul să-l vezi, iar accesul la înmormântare îți este interzis. Ultima dată când l-ai văzut v-ați certat pe cine duce gunoiul. Omul respectiv, iubirea vieții tale, dispare într-o secundă. Ești al nimănui, aruncat în stradă, fără să poți să atingi corpul persoanei iubite pentru un ultim sărut.

Asta se poate întâmpla unei persoane LGBT în absența parteneriatului civil. Azi, cuplurile formate din persoane de același sex nu beneficiază de de niciun drept: moștenire, separația bunurilor, dreptul de vizită/decizii în spital, asigurare medicală comună, pensie, absolut nimic. Conform ILGA Europe, România este codașă în Europa în materie de protecție LGBT, cu un scor de 16 puncte din 100. Extrem de jos.

România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2018 pentru nerecunoașterea unui cuplu gay căsătorit în Belgia. România încalcă, astfel, tratatele Uniunii Europene, mai exact libertatea de mișcare și drepturile asociate cu aceasta. Curtea Constituțională a României a somat statul român, la rândul său, în două cazuri, să recunoască cuplurile gay. Alte 22 de cupluri au mers și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a le fi recunoscute uniunile. În tot acest timp, nu mai puțin de 6 proiecte legislative privind legalizarea parteneriatelor civile zac în Parlament și nu există voință politică pentru a le trece. A fi LGBT în România e o bătălie continuă, una pentru supraviețuire, una pentru recunoaștere, pentru demnitate.

Cuplurile gay merită recunoaștere, România fiind una dintre ultimele 6 state ale UE care nu oferă niciun fel de protecție legală. Pentru asta ies în stradă sâmbătă 15 octombrie, de la ora 14 în Piața Universității la MARȘ DE PROTEST - Tradiția noastră e Iubirea. Pentru parteneriat civil!”, a spus Vlad Visky.

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), organizează marșul de protest TRADIȚIA NOASTRĂ E IUBIREA, sâmbătă, pe 15 octombrie, de la ora 14:00, pornind din Piața Universității din București, pentru a protesta în marș împotriva proiectului de lege anti-LGBT care se află pe masa Camerei Deputaților. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel